15 százalékkal kevesebb orosz földgáz érkezett Ausztriába - jelentette az osztrák energiafelügyelet (E-Control) csütörtök este.

A visszaesés egyik lehetséges oka, hogy Oroszország feltölti tározóit és ezért kevesebb gázt tud szállítani Európába - mondta Bernhard Painz, a felügyelet illetékese az ORF osztrák köztelevízió híradójában (Zeit im Bild).

A gázmennyiség visszaesése a normális ingadozás keretein belül van - nyilatkozott az osztrák OMV csoport szóvivője az osztrák közszolgálati rádió péntek reggeli műsorában. A szóvivő az osztrák hírügynökségnek még csütörtökön megerősítette, a gázmennyiség visszaeséséről kaptak értesítést az orosz féltől. Hozzátette: a következő napokban még alacsonyabb lehet az orosz gáz mennyisége.

Az ausztriai gáztározók tele vannak, amennyiben szükséges, Ausztria időben tud reagálni egy esetleges válságra - mondta az osztrák gazdasági miniszter, Reinhold Mitterlehner, az osztrák közszolgálati rádió műsorában.

Korábban Walter Boltz, az E-Control vezetője megerősítette: Ausztria téli gázellátása akkor is biztosított, ha Oroszország elzárja a gázcsapokat.

A lengyel állami olaj- és gázkonszern (PGNiG) szerdán jelentette be, hogy az orosz gáz mennyisége 45 százalékkal csökkent. A Gazprom orosz gázipari cég szerdán azt állította, hogy nem csökkentette lengyel gázexportját, az energiahordozó mennyisége az előző napokhoz hasonlóan, a hét elején is 23 millió köbméter volt.

Az E.ON német energiaipari konszern ugyancsak azt közölte, hogy kissé kevesebb földgáz érkezett Oroszországból. Csütörtökön Szlovákia jelezte, hogy 10 százalékkal kevesebb orosz gázt kapott. Egyelőre még nem tisztázott, hogy technikai vagy kereskedelmi jellegű ok miatt csökkentet-e a gáz mennyisége.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 729 854 megtekintés

Videó: 48 937 801 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029391

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh