Izrael tartózkodik az Irán elleni csapástól az amerikai választásokig, amennyiben az USA megígéri, hogy tavasszal megkezdi a katonai akciót.

Állítólag a két ország vezetői között létrejött előzetes titkos megállapodásnak ez lenne az alapvető pontja. A témára visszatérnek majd az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszaka idején. Ez a közlés az izraeli médiában jelent meg az iráni nukleáris problémával kapcsolatos tárgyalások újabb fordulója előtt. A szakemberek véleménye szerint ez lehet egy rejtett kérés az Egyesült Államokhoz, hogy növelje a támogatást.

Az utóbbi hónapokban Washington minden módon igyekszik csitítani az Iránnal kapcsolatos harcias izraeli hangnemet. Augusztus 14-én Leon Panetta, a Pentagon vezetője azt fejtegette, hogy Izrael nem képes komoly károkat okozni az iráni nukleáris objektumokban. Az amerikaiak láthatóan szeretnének még egy esélyt adni a diplomáciának – véli Ludmila Kulesova, a Keletkutató Intézet szakértője.

- Amerika mindenképpen törekszik a megállapodásra Iránnal. Most Iránnak elég nehéz a gazdasági és a pénzügyi helyzete, így, meglehet, hajlandó lesz valamiféle engedményekre nukleáris programját illetően.

Van másféle álláspont is, amely szerint nem készül katonai csapás Irán ellen. Shai Feldman, a Teherán-Washington-Tel-Aviv közötti kapcsolatok ismert szakértője ilyen következtetésre jutott jelentésében. Andrej Vologyin orosz orientalista szakember osztja ezt a véleményt.

- Esztelenség lenne az Irán elleni katonai akció. Washingtonnak egy millió katonát és több mint kétezer repülőgépet kellene hadba állítania. Ilyen lehetősége nincs. A szárazföldi akción kívül egyetlen más hadműveletnek sem lenne nagy hatása. Egy korlátozott akció csak meggyorsítja az iráni nukleáris fegyver kialakítását. De ennek gyártásáról még nem született politikai döntés.

A valamiféle titkos megállapodást kiszellőztető publikáció nem tekinthető olyan kísérletnek, amellyel befolyásolni akarják Teheránt a tárgyalások újabb fordulója előtt. A szerzők nagyon is józanul gondolkodnak – folytatja Andrej Vologyin.

- A kiszivárogtatás összefügg azzal, hogy az izraeli vezető körök nyomást gyakorolnak az Egyesült Államokra. Ez egyfajta törekvés arra, hogy kihasználják a két fő elnökjelölt - Barack Obama és Mitt Romney - közötti ellentmondásokat. Izrael arra számít, hogy a novemberi választások küszöbén még nagyobb engedményekről biztosíthatja őt mind a hivatalban levő elnök, mind pedig a versenytárs republikánus jelölt tábora.

A szakértő szerint, a publikáció „működni fog”, és akkor Izrael még komolyabb katonai és pénzügyi segítséget kaphat az Egyesült Államoktól. Ez iránt nem is lehet kétség, hiszen mindeddig minden kérésnek teljes mértékben eleget tettek.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Egy lokális atomháború hatásai Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 874 megtekintés

Videó: 47 972 910 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887931

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh