Az Egyesült Államok aktívan keresi a partnereket Közép-Ázsiában. Washingtonnak láthatóan nincs szándékában lemondani a főszerepről ebben a régióban.

A nemzetközi politika amerikai szakértői szerint itt az a tét, hogy mennyire juthat közel a Nyugat Közép-Ázsiához.

A Washington Times lap geopolitikai küzdelmet jósol az Egyesült Államok és Oroszország között Tádzsikisztánért. Ez az ország, amely határos Afganisztánnal, különösen fontos az Egyesült Államok számára. A Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) kontingense az úgynevezett északi úton- Üzbegisztánon, Kirgízián, Tádzsikisztánon és Türkmenisztánon - keresztül jut el Afganisztánba. Dan Burton amerikai képviselő nemrégiben rámutatott, hogy az Egyesült Államok Tádzsikisztánba helyezheti át támaszpontját, a mostani, Kirgíziában levő légi bázis helyett.

A posztszovjet térségben a politikai manőver lehetőségét látja az Egyesült Államok. De ezt a lehetőséget maguk a közép-ázsiai köztársaságok is nyújtják. Itt az USA érdekei ütköznek Oroszországéval. Moszkva mindig különleges helyet foglalt el a régióban, melyet saját befolyási területének tekint. Egyes országok nyilván előnyt akarnak szerezni ebből a versengésből – mondja Alekszej Muhin, a Politikai Információs Központ vezérigazgatója.

- Tádzsikisztán olyan régió, amely függ a külső befolyástól, gazdaságilag rendkívül függ az őt körülvevő országoktól, különösen Oroszországtól. Ez történelmileg alakult így. Szuverenitásáért, a katonai bázisok elhelyezéséért cserébe Tádzsikisztán bizonyos preferenciákat fog kérni. Aki többet ígér, Tádzsikisztán annak szán nagyobb figyelmet saját területén.

Az orosz média beszámolt Taskent és Washington tárgyalásairól. Ez egy operatív reagálási központ kialakításával kapcsolatos: 2014 után ilyen központtá alakulna az amerikai katonai támaszpont. A NATO katonai technikája, az Afganisztánból való csapatkivonást követően többségében Üzbegisztánban marad.

Washingtonnak komoly geopolitikai projektje van – állapította meg Valerij Korovin, a geopolitikai szakértői véleményezéssel foglalkozó központ igazgatója.

- Ez az Anaconda geopolitikai stratégia keretében történik. Ezt a stratégiát az amerikaiak néhány évtizede fogadták el. Lényege, hogy amerikai katonai bázisokkal körülvenni Eurázsiát, ezzel gazdaságilag és stratégiailag „megfojtani” a hatalmas térséget, amelynek közepén Oroszország helyezkedik el. A mostani a projekt realizálásának egyik fázisa, amelynek befejezéséhez már több évtizede halad az Egyesült Államok.

Az orosz katonai jelenlétet a térségben a Kirgíziában levő "Kant" bázis és a Tádzsikisztánban elhelyezett 201-es bázis biztosítja. Az Oroszország kiszorítására irányuló amerikai tervek nyilván nem felelnek meg Moszkvának.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 701 647 megtekintés

Videó: 48 913 518 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024771

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh