Újabb és újabb amerikai flottaegységek jelennek meg a Perzsa-öböl közelében, illetve az öbölben. Most ismét hadihajókat várnak a térségbe, ahol így már közepes államokat is megszégyenítő haderő várhatja a Hormuzi - szoros lezárását, azaz a casus bellit.

Az amerikai haditengerészet két hajója, a USS Annapolis nukleáris meghajtású tengeralattjáró és a USS Momsen romboló kelt át a Szuezi–csatornán a Vörös-tenger irányában. Bár a hadihajók célja hivatalosan titok, a már térségben lévő erőkkel együtt veszélyes fenyegetést jelentenek.

A Szuezi–csatorna hatóságainak sem volt egyszerű megoldani a manővert, mivel a két hadihajó átkelésének idejére a csatornán leállították a forgalmat, és az ottani hidat is üzemen kívül helyezték, amíg a hajók áthajóztak. Az idő alatt a csatorna melletti autóúton is tilos volt haladni az Interfax jelentése szerint.

Bár nincs hivatalos értesülés a hadihajók céljáról, elemzők valószínűsítik, hogy ezek a hajók is a Perzsa–öbölbe tartanak az ott állomásozó – és már eddig sem csekély feszültséget keltő – amerikai hadihajók megerősítése végett.

Jelenleg már két amerikai repülőgép-hordozó van a régióban: a USS Abraham Lincoln és a USS Carl Vinson, de – mint azt már hírül adtuk - az öbölbe tart a USS Enterprise is, amely márciusban csatlakozhat a lassan már közepes méretű hadseregeket is megszégyenítő haderőhöz.

A hétvégén a Pentagonban döntöttek a tengerészgyalogosok bázisául szolgáló USS Ponce felújításáról is, ami a líbiai hadműveletekben is nagy szerepet kapott. A jelenleg Virginia államban lehorgonyzott hajó felújítása után Irán felé veszi az útját, várhatóan májusban. Az értesülést a Pentagonon kívül az izraeli DebkaFile is megerősítette. A szakértők szerint a Ponce-nak a Hormuzi-szoros aknamentesítésében lenne szerepe. Mindezt alátámasztja az is, hogy a Pentagon a hajó felújítására irányuló szerződésben egyértelművé tette: minden késedelem nemzetbiztonsági kockázaot jelent.

Mindez az újra lendületbe hozott azerikai-izraeli közös hadgyakorlattal, az öbölbeli államok felfegyverzésével és 15.000 amerikai katona kuvaiti összevonásával hihetetlen mértékű csapatösszevonást jelent a térségben.

Mióta az EU olajembergóval sújtotta Iránt, a perzsa állam ismét utalt az olajkereskedelem köldökének számító Hormuzi–szoros lezárására. Ezt szemmel láthatólag nem veszi félvállról Izrael és csatlósai, az Amerikai és az Európai Egyesült Államok. Minden jel szerint a casus belli a Hormuzi-szorosban van elásva.

Egy kuvaiti tengerészeti tisztviselő szerint az Öbölmenti Együttműködési Tanácsnak (GCC) vannak vészforgatókönyvei arra az esetre, ha Irán mégis lezárná a szorost.

Teherán eközben ismét felajánlotta, hogy az atomenegria ügynökség munkatársai szélesítsék ki a vizsgálatukat, mondván kész bizonyítani, hogy nukleáris ambíciói békések. Ralf Schönman szerint viszont ennek semmi értelme.

-Teljes mértékben biztos lehet benne, hogy a felügyelőktől beérkező jelentésekben az lenne, hogy bizonyíték van arra, hogy Irán talán ezt csinálja, vagy bizonyíték van arra, hogy Irán talán azt csinálja – mondta az RT-nek, reménytelennek ítélve az ilyen küldetést.

Forrás: szentkoronaradio.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 288 416 megtekintés

Videó: 47 462 332 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6782761

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh