Lengyelország, Magyarország és Szlovákia 1,7 milliárd köbméter, feltehetően orosz földgázt exportált idén Ukrajnába - közölte a Gazprom orosz gázipari vállalat, amely megkérdőjelezi ennek jogszerűségét. Az orosz parlament törvényt készít elő ennek a gyakorlatnak a megakadályozására.

Vlagyimir Gutyenyev, az orosz parlament alsóháza ipari bizottságának alelnöke szeptember elején fordult képviselői kérdéssel a Gazprom vezetőjéhez, akitől az európai uniós tagállamok Ukrajnába irányuló gázszállításairól kért tájékoztatást, illetve arról érdeklődött, hogy az uniós partnerek és a Gazprom által kötött gázszállítási szerződésekkel összeegyeztethető-e ez a gyakorlat.

Az Alekszandr Medvegyev, a Gazprom alelnöke által aláírt válaszlevél szerint Kijev 2012 óta aktívan dolgozik európai vállalatokkal annak érdekében, hogy diverzifikálják az Ukrajnába irányuló gázszállítást.

"A fordított irányú gázszállítás biztosítására az ukrán fél, valamint Lengyelország, Magyarország és Szlovákia gázvezeték-üzemeltető cégei átalakították gázvezetékrendszerüket, ami lehetővé teszi a gáz szállítását a határokon át és a mennyiség mérését" - mutatott rá Medvegyev, kiemelve, hogy a Gazprom nem tudja megakadályozni ezeket a szállításokat, amelyek formálisan nem is sértik az uniós partnerek és az orosz vállalat közötti megállapodásokat.

"Mindazonáltal biztosan állítjuk, hogy Ukrajnába orosz földgázt szállítanak, amelyet nem az ukrán, hanem az európai fogyasztóknak szántunk" - hangoztatta Medvegyev, hozzátéve, hogy az uniós partnereknek szánt gáz egy része Ukrajnában marad, bár az ukrán-EU-határon áramlik vissza gáz. "Ennek a sémának a jogszerűsége kérdésesnek tűnik" - hangoztatta Medvegyev, akinek tájékoztatása szerint 2012 és 2014 között a három említett EU-tagállamból 3,8 milliárd köbméter gáz érkezett Ukrajnába.

Gutyenyev most dolgozza ki azt a jogszabályt, amely megtiltja az orosz földgázexportőröknek a szállítást azokba az országokba, amelyek tartoznak, illetve azokba is, amelyek az adós országokat virtuális reexporttal segítik ki.

Ukrajna 925 millió köbméter földgázt gyűjtött be szeptemberben tározóiba, így a tartaléka 16,7 milliárd köbméterre emelkedett. Az ország 12 földalatti gáztározójának 31 milliárd köbméter a befogadóképessége. Valerij Prodan ukrán energiaügyi miniszter becslése szerint legalább 20 milliárd köbméter tartalékra lenne szükség, hogy az ország átvészelje a telet.

A Gazprom június 16-án leállította az Ukrajnába irányuló gázexportot, miután a Naftohaz ukrán állami gázvállalat több mint 5,2 milliárd dolláros tartozást halmozott fel a korábbi szállításokért. Az árvita rendezéséről és a gázszállítás felújításáról folyó tárgyalások mindeddig eredménytelenek maradtak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 504 114 megtekintés

Videó: 41 247 686 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6056219

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh