Aláírták az orosz-kínai földgázszállítási kormányközi egyezményt, amely azonnal hatályba lépett - közölte Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami energetikai cég vérigazgatója hétfőn.

A megállapodást az úgynevezett keleti útvonalon, a Szibéria Ereje nevű vezetéken keresztül Kínába menő orosz gázról kötötte a két ország. Az aláírást Li Ko-csiang kínai kormányfő moszkvai látogatására időzítették.

A Gazprom május 21-én egyezett meg a China National Petroleum Corp (CNPC) nevű állami energetikai céggel hogy 2019-től évi 38 milliárd köbméter gázt szállít Kínába. A szerződés 30 évre szól. Az üzlet több mint 400 milliárd dollár (mintegy 96 ezer milliárd forint) értékű, de azt nem árulták el, hogy ezer köbméterenként mennyibe fog kerülni Kínának az orosz gáz.

Alekszej Miller emlékeztetett rá, hogy elkezdték a Szibéria Ereje nevű orosz-kínai gázvezeték építését. A beruházást szeptember elsején indította el Vlagyimir Putyin orosz államfő a kínai kormány vezető tisztviselői jelenlétében a nyugat-szibériai Jakutföldön.

A Gazprom elnöke azt is közölte, hogy felgyorsítják az úgynevezett nyugati útvonalon tervezett gázszállításokról folyó tárgyalásokat kínai partnerükkel.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő pedig arról beszélt a megállapodás aláírását követően, hogy Oroszország már jövőre szeretne Kínával megegyezni a nyugati útvonalon szállítandó gázról.

Az orosz-kínai miniszterelnöki találkozó keretében számos egyéb területet, közöttük az atomenergiát és a pénzügyi együttműködést érintő, mintegy 30 megállapodást írtak alá a két ország képviselői. Az orosz állami Vnyesekonombank és a kínai Eximbank 2 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg az Oroszország területén, így a távol-keleti és szibériai régiókban tervezett beruházások finanszírozására.

Li Ko-csiang kínai kormányfő a Rosszija 24 állami televíziónak elmondta, hogy a China National Petroleum Corp és a Rosznyefty vezető orosz állami cég bővíti stratégiai partneri együttműködését. Ez azt jelenti, hogy gázcseppfolyósító üzem létesítésére közös vállalatot alapítanak. A Rosznyefty közlése szerint orosz cseppfolyósított gázt is szállítanának Kínába.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 665 megtekintés

Videó: 48 297 573 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920407

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh