Barack Obamát hazájában sokan az elmúlt néhány évtized legkevésbé Izrael párti elnökének tartják, nemrégiben azonban beleegyezett, hogy az USA különleges bunker buster (GBU-28 Hard Target Penetrator), azaz bunkerromboló bombákat adjon Izraelnek, melyek ideálisak Teherán nukleáris ambícióinak lerombolására, olyannyira, hogy annak idején George W. Bush megtiltotta a bombák Izraelnek történő átadását.

A földfelszín mélységeibe is behatolni képes bombák nélkül nem sok esély lenne Irán föld alatti nukleáris létesítményeinek elpusztítására. Benjamin Netanjahu már évek óta szerette volna megkaparintani ezeket a bombákat, és ahogyan azt elsőként a Newsweek (Kattintson ide... ) jelentette, Obama elnök végre igent mondott kérésükre, 55 darabot biztosítva Izraelnek az értékes fegyverből.

Izrael megelőző csapások indítására való hajlamát ismerve, és tudva milyen szívesen támadná meg szomszédjai nukleáris létesítményeit, az amerikai bunkerrombolók átadása igencsak megnöveli egy új közel-keleti háború kitörésének esélyeit. Mahmoud Ahmadinezsad, Irán kiszámíthatatlan és harcias vezetője pedig megesküdött, hogy letörli Izraelt a föld színéről. Irán továbbra is ellenáll a titkos atomprogramja miatt ellene életbe léptetett nemzetközi szankcióknak, miközben Netanjahu-nak most már rendelkezésére áll a fenyegetései valóra váltásához szükséges eszköz. „Iránnak nem lesz atomfegyvere, és ezért mindenre képesek vagyunk,” nyilatkozta Netanjahu.

A bunkerrombolók szépen elférnek Izrael legmodernebb, F-15-ös vadászrepülőin. A több tíz kilométeres magasságból is ledobható, 2,5 tonnás, irányított bombák zuhanás közben is olyan precizitással képesek korrigálni útvonalukat, hogy akár egy szellőzőnyíláson, hat méter vastag betonon vagy 30 méternyi földön át is megtalálják célpontjukat, ahol hatalmas erővel robbannak fel.

Egy ilyen bombát nem a Hamasz csempészfegyvereinek tárolására használt rókalyuknyi barlangok ellen szokás bevetni.

A bunkerromboló bombák átadása valamint a palesztin államalapítás megvétózása az ENSZ biztonsági tanácsában nagyot emelt Barack Obama Izrael általi megítélésén.

Tavaly tavasszal, amikor a béketárgyalások alapfelállásaként az 1967-es határokhoz való visszatérést merte javasolni, az izraeliek csupán 12%-a tartotta az amerikai elnököt Izrael pártinak. Az eheti felmérések szerint ez az arány jelenleg 54%-on áll.

Izrael egyébiránt saját, be nem vallott, tehát illegális nukleáris fegyverarzenállal rendelkezik, ami felett nyugati barátai többnyire szemet hunynak, miközben ugyanezért a sárga földig lehordják és törvényen kívül helyezik a muzulmán országokat, Pakisztánt és Iránt is beleértve.

Izrael két esetben is indított megelőző csapást arab atomreaktorok ellen, hogy megakadályozza a szóban forgó ország fegyverállományának bővítését. 1981-ben egy iraki reaktort pusztítottak el vakmerő távolsági támadásukkal, véget vetve Saddam Hussein atomfegyver előállítására irányuló próbálkozásának.

2007-ben Izraeli vadászrepülők lebombáztak egy észak-koreai tervezésű atomreaktort Szíriában. Az Izraeltől távolabb eső és nukleáris programjában előrébb járó Irán megtámadása nagyobb kihívásnak számít, főleg ha figyelembe vesszük, hogy raktárai és létesítményei egymástól nagy távolságra elszórtan helyezkednek el. Elképzelhető, hogy a bunkerrombolók olyan eszköznek bizonyulnak, melyek bevetésére Izraelnek nem lesz módja washingtoni jóváhagyás nélkül. Az egyelőre nem világos, hogy a bombák átadásával Barack Obama egyúttal azok bevetéséhez is hozzájárult-e.

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4564503

Jelenleg az oldalon

7
Online