Már nem "csak" Szíriában és Irakban: jóval nyugatabbra, Líbiában is terjkeszkedik az Iszlám Állam terrorszervezet. Alig 300 kilométerre Kréta partjaitól. És ugyanannyira Egyiptomtól.

Derna a Földközi tenger partján fekszik, Líbia északi részén. 100 ezren lakják, és a teljes hatalom benne az Iszlám Államé. Pontosabban annak 800 fegyvereséé - jelentette a CNN.

Akik az országban uralkodó zűrzavart ragadták meg és fordították a hasznukra. A közeli hegyekben képezik ki az újoncokat, azok pedig, akik már tudnak fegyvert forgatni, a Derna melletti táborokban élnek. Nyilvános kivégzéseket rendeznek a város futballstadionjában, és a kalifátus fekete zászlaja ott van minden kormányépületen. ISIL-nek hívják magukat: Iszlám Állam Líbiában.

Derna ma ugyanúgy néz ki, mint a "kalifátus" szíriai főhadiszállása, Rakka - mondta a CNN-nek Noman Benotman egykori dzsihád-harcos, mai terrorellenes szakértő. Aki szerint az Iszlám Állam hatalmas veszély Líbiában. Már nem sokon múlik, hogy megalakítsák az Iszlám emírséget Kelet-Líbiában. A Your Middle East-nek a derdai egyetem egyik professzora arról beszél, hogy bezárták a jogi kart: az emberek által gyártott törvények szerintük iszlám-ellenesek.

Az Iszlám Állam harcosai úgy tűntek fel Líbiában, hogy a helyi dzsihádisták esküdtek fel a terrorszervezetre, mégpedig október utolsó napján - írja az International Business Times. Akkor már egy hónapja készítették elő a terepet: az olyan dzsihádista csoportok, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsa által ma feketelistára tett Anszar al-Saria, az Abu Szalim Mártírjai Brigád vagy a Szahara brigád szép csendben berendezkedtek a városban. A CNN szerint további lendületet adott a dolognak az a 300 líbiai dzsihádista, akik Szíriából és Irakból tértek vissza.

A lap szerint korántsem minden derdai boldog a helyzettől, de nem tudnak mit tenni, Líbiának ugyanis pillanatnyilag nincs működő kormánya. A hadsereg ugyanakkor visszavág: a CNN arról számolt be, hogy a múlt héten légicsapásokat hajtott végre az ISIL állásai ellen Dernában.

Forrás: keletport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 013 megtekintés

Videó: 48 284 600 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919221

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh