Francois Hollande francia elnök amellett döntött, hogy leállítja a Mistral típusú első helikopterhordozó deszanthajó Oroszországnak való átadását. Moszkva egyelőre nem kíván követeléssel fellépni Párizzsal szemben e döntés miatt, de a végtelenségig sem fog várni.

Franciaországnak még november 14-én át kellett volna adnia a Mistral típusú első helikopter-hordozó anyahajót, a Vlagyivosztok-ot az orosz haditengerészetnek, azonban ez nem történt meg. Közben azóta St. Nazaire franciaországi kikötőben vízre bocsátották a második ilyen típusú hajót, a Szevasztopol-t. Szakértők arra vártak, hogy miként oldódik meg a probléma. Végül az Elysée-palota kedden közzétette az államfő nyilatkozatát az ügyben. „A köztársasági elnök szerint a Kelet-Ukrajnában kialakult mostani helyzet még mindig nem teszi lehetővé az első Mistral átadását Oroszországnak” – olvasható a dokumentumban.

Egyszóval, a Mistral-szerződés újból függőben van. Szakértők szerint Hollande a hajó átadásának leállításával bemutatta, hogy Franciaország politikája az Egyesült Államoktól függ, amely utóbbi ország aktívan ellenzi a szerződés teljesítését. Moszkva egyébként egyelőre az elért megállapodásokhoz kívánja tartani magát: a szerződés számol a hajó átadásának három hónapos késésével. Ha Franciaország nem szállítja ki az első Mistral-t, Oroszország bírósági pert fog indítani.

Mivel a szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítésének szemmel látható hiányáról van szó, Franciaország kénytelen lesz bizonyos pénzbeli áldozatokat hozni. E tekintetben szakértők becslései eltérőek, de a bírság mindenképpen jelentős lesz. Így, a Le Parisien lap szerint a francia fél kénytelen lesz visszatéríteni majdnem másfél milliárd eurót a szerződés szerint plusz hajónként 800-800 millió eurót kompenzációként. Közben a szakértők túlnyomó többsége egyetért azt illetően, hogy ebben az esetben Oroszország harcképessége nem szenved csorbát. Mihail Hodarjonok katonai szakértő hangoztatta:

Véleményem szerint a Mistral osztályú hajók fokozhatták volna az orosz haditengerészet lehetőségeit, úgy a tengeri deszantos akciókat, mint légi-tengeri deszantos akciókat illetően. Azonban egypár hajó még nem tesz semmit. A Mistral-okkal kapcsolatos eset jó lecke számunkra. Az ilyen osztályú hajókat legjobb a hazai hajógyáraktól megrendelni. Remélem, hogy az esetből levonják a kellő következtetéseket.

Kiderül, hogy Párizs zsákutcába terelte önmagát, az ukrajnai helyzettel kapcsolatban a Nyugat közös állásfoglalása melletti elkötelezettség és saját gazdasági előnye között kapkodott. A franciák így elveszthetik üzleti hírnevüket, ami végeredményben sokkal többe fog kerülni nekik, mint a washingtoni Oroszország-ellenes lobbival való konfliktus.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 867 191 megtekintés

Videó: 49 048 231 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7051842

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh