Az indiai média kiszivárogtatta, hogy Oroszország és India várhatóan több megállapodást is aláírnak Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásakor.

A Hindustan Times arról számolt be, hogy a két ország az atomerőművekben használatos berendezések indiai gyártásának lokalizációjában kíván együttműködni. A Press Trust of India pedig azt közölte, hogy a két fél között lehetséges a Krasznojarszki területen található Vankor olajlelőhely indiai ONGC olajipari vállalat kezében lévő részvényeinek a Rosznyeftynek való eladása.

Vlagyimir Putyin látogatása alkalmával a két ország 15 megállapodás aláírására készül. A legfőbb ezek közül a technológiákat, az energetikát és a pénzügyi területet érintő megállapodások: különösen olyan berendezések gyártásának indiai lokalizációja, amelyek a műholdas navigációhoz szükséges szolgáltatásokhoz kellenek.

Az Energetikai és Biztonsági Intézet igazgatója, Anton Hlopkov nem zárja ki, hogy Oroszországot felkérik a Kudankulam atomerőműhöz szükséges munkák elvégzésére:

Oroszország és India már több éve beszélnek az atomreaktorokhoz szükséges berendezések Indiai gyártásáról. A tárgyalások régóta folynak, több memorandumot aláírtak a kölcsönös megértésről. Éppen ezért nem zárható ki, hogy ezek a memorandumok fogják megalapozni a konkrét projekteket.

Az ONGC Vankor részvényeinek eladása nem az egyetlen üzlet lehet Vlagyimir Putyin indiai látogatásakor. A Press Trust of India hírügynökség az indiai kormányra hivatkozva beszámolt még egy dokumentum aláírásának lehetőségéről: memorandum a Jurubcseno-Tohomszki lelőhelyek részvényeinek megvásárlásáról Nyugat-Szibériában. Ezzel már 49%-os részesedésről van szó.

Az indiai vállalatok már régóta fontolgatták energetikai aktívák megvásárlását Oroszországban. Azonban különböző okok miatt a tárgyalások sikertelenek voltak – mondja Pjotr Topicskanov szakértő. A nyugati szankciók azonban jótékonyan hatottak a probléma megoldására.

Ma Oroszország olyan új tőkeforrásokat keres, amelyek érdekeltek a befektetésekben. És végre Oroszország beleegyezett abba, hogy Indiát befektetőként vonzza be ezeknek a lelőhelyeknek a megszerzésében. Lehetséges, hogy lesznek új projektek is a szénhidrogének területén. Örömmel látjuk Indiát.

Nem zárható ki, hogy Vlagyimir Putyin látogatásakor tisztázódik az indiai vállalatok részvétele, mint befektetők a jamali gázcseppfolyósító üzemmel kapcsolatban. A Jamal-SPG projekt 10%-os részesedésének adás-vételéről van szó.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 100 350 megtekintés

Videó: 48 325 221 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6924064

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh