A gazdasági folyamatok alapján szinte biztos, hogy Ukrajna devizaadósság-törlesztési államcsődbe kerül, de az valószínűtlen, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) engedné az összeomlásszerű ukrán csődöt - jósolták hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az ukrán államcsődöt valószínűsíti az is, hogy hétfőn újabb évtizedes csúcsra emelkedett az ukrán adósságpiaci csődfedezeti kontraktusok díjszabása Londonban.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak hétfői tanulmánya szerint több olyan kockázati tényező is van, amely önmagában törlesztésképtelenné teheti Ukrajnát; az egyik a súlyos recesszió. A cég saját növekedéskövető modellje (GDP tracker), amely a legutóbbi aktivitási adatokat méri, 10 százalékhoz közeli éves összevetésű ukrán GDP-zuhanást valószínűsít ebben a negyedévben.

Mindeközben a hivatalos ukrán devizatartalék mindössze 10 milliárd dollár, ami kéthavi importszámlára sem elég.

A Capital Economics elemzői a csődkockázati tényezők közé sorolják azt a lehetőséget is, hogy az ukrán kormánynak esetleg át kell vállalnia a magánszektor adósságkötelezettségeit. A ház szerint ugyanis a magánszektornak folyósított banki hitelek értéke az ukrán GDP-érték 70 százaléka környékén jár, és ez legalább annyira veszélyes, mint a szuverén adósságdinamika.

A nem teljesítő banki kinnlevőséghányad már az ukrán gazdaság szabadesésének kezdete előtt is a hitelállomány 30-40 százaléka körül lehetett, és nem kétséges, hogy azóta csak tovább emelkedett - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint mindemellett ukrán szuverén törlesztési csődhöz vezethet az is, ha Oroszország előállna azzal a követeléssel, hogy Ukrajna a lejárati idő előtt egy összegben törlessze a válság előtt, még az előző kijevi vezetésnek nyújtott 3 milliárd dollárnyi orosz kötvényfinanszírozást. Az akkori finanszírozási megállapodásban ugyanis van egy szokatlan záradék, amely kimondja, hogy ha az ukrán közadósságráta meghaladja a GDP-érték 60 százalékát, a hitelező azonnali törlesztést követelhet.

A Capital Economics elemzői szerint valószínűsíthető, hogy az ukrán államadósság-ráta már átlépte ezt a határt, és - tekintettel az alacsony ukrán devizatartalékra - nem egyértelmű, hogy az ukrán kormány eleget tudna-e tenni egy ilyen törlesztési követelésnek, legalábbis anélkül, hogy kérdésessé válna más kötelezettségeinek teljesíthetősége.

A ház szerint mindezek alapján, pusztán a gazdasági-pénzügyi folyamatokat tekintve gyakorlatilag biztosnak tűnik az ukrán törlesztési államcsőd.

Figyelembe véve azonban azt is, hogy mekkora a politikai tét, az Egyesült Államok, az EU és az IMF nagy valószínűséggel mindent megtesz annak érdekében, hogy a fejlemények szuverén csőd esetén is rendezett mederben maradjanak. Ez mindenekelőtt az ukrán államadósság szabályozott átstrukturálásával biztosítható, egy IMF-segélyprogram keretében - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint egy ilyen IMF-programnak része lehet a kint lévő ukrán eurókötvény-kötelezettségek bizonyos mértékű leírása a befektetőkkel folytatott tárgyalások eredményeként, valamint a lejáratok meghosszabbítása. A cég elemzői emellett nem tartanák meglepőnek azt sem, ha az Egyesült Államok garanciát vállalna Ukrajna szuverén dollárkötvény-kötelezettségeire.

Az ukrán államcsődöt az adósságpiac is komoly eséllyel árazza.

Az egyik nagy londoni piaci információszolgáltató cég, a Markit Financial Information Services kimutatása szerint az ukrán szuverén CDS-tranzakciók - vagyis az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama a hétfői londoni kereskedésben megközelítette az 1800 bázispontot. Ez a 2010-es évek kezdete óta a legmagasabb ukrán CDS-díjszabás, és azt mutatja, hogy a piac hozzávetőleg 70 százalékos valószínűséggel árazza az ukrán szuverén devizaadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

A hétfőre kialakult ukrán szuverén CDS-árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű ötéves ukrán deviza-államkötvényre jelenleg csaknem 1,8 millió dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon. Ez Európában példátlan csődkockázati árazás.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 100 335 megtekintés

Videó: 48 325 209 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6924064

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh