Dick Cheney volt amerikai alelnök élesen bírálta csütörtökön a szenátus hírszerzési bizottságának a héten nyilvánosságra hozott jelentését a Központi Hírszerző Ügynökség kegyetlen vallatási módszereiről, és azt hangoztatta, hogy a CIA nem elítélést, hanem méltatást érdemel, mert életeket mentett meg.

A bizottság kedden kiadott jelentése szerint a CIA az általa elismertnél "sokkal kegyetlenebb" módszereket alkalmazott az al-Kaida feltételezett tagjaival szemben a "fokozott vallatások" során, ezzel kapcsolatban félrevezette a kormányzatot és a kongresszust, továbbá a kínzás nem volt hatékony információszerzési eszköz.

A republikánus Cheney, aki 2001 és 2009 között - tehát a vitatott időszakban is - George W. Bush alelnöke volt, a Fox News hírcsatornának azt mondta, hogy a jelentés "borzalmas", és "tele van hülyeségekkel". Azt is elismerte mindazonáltal, hogy nem olvasta el a teljes dokumentumot (amelyet egyébként 25 évre titkosítottak is).

A volt alelnök úgy vélekedett, hogy a CIA magatartása szükségszerű volt a 2001. szeptemberi Egyesült Államok-ellenes terrortámadások után, és akik a kifogásolt programban részt vettek, a kötelességüket teljesítették.

"Mi kértük az ügynökséget arra, hogy tegyen lépéseket, és készítsen programokat abból a célból, hogy elkapják azokat az aljas gazfickókat, akik 3000-et megöltek közülünk szeptember 11-én, továbbá biztosítsa azt is, hogy ez még egyszer nem történhet meg" - hangoztatta Cheney. Hozzátette, hogy a CIA "pontosan ezt tette", és ezzel életeket mentett meg, tehát nem bírálatot, hanem dicséretet érdemel.

Az ügynökség szerinte jogilag ugyan kétségbe vonható módon szerezte értesüléseit, de azok létfontosságúak voltak ahhoz, hogy sikerüljön megakadályozni a további terrorakciókat az országban.

Dick Cheney egyúttal cáfolta a jelentésnek azt a megállapítását, hogy a hírszerző ügynökség félrevezette a csúcsvezetést. Kijelentette, hogy Bush elnök "mindent tudott, amit tudnia kellett a CIA-kihallgatásokról és amit tudni akart róluk". "Ismerte a módszereket, és én sem tettem erőfeszítést arra, hogy megkíméljem ettől" - mondta.

Szerdán egyébként a szenátusi bizottság republikánus tagjai "kisebbségi" jelentést adtak ki a témáról, és abban - Cheney szavaival egybecsengően - méltatlannak, elhibázottnak és az adófizetői pénz elpazarlásának minősítették a demokraták készítette jelentést.

Forrás: hirado.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4133885

Jelenleg az oldalon

16
Online