Az európai uniós tagországban IT- és filmes konszern is kapott adókedvezményeket.

Egyre jobban dagad a luxemburgi adóbotrány. Mint kiderült a Skype és a Disney, valamint a Le Soir információi alapján a Telecom Italia is rendkívül kedvező feltételek mellett fizethetett adót Luxemburgban. Mindezt egy informátor szivárogtatta ki számos újságnak, a megtakarított összeg több millió euró lehet.

A dokumentumokat elsőként az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) kapta meg novemberben, ezek 35 cégre vonatkozó úgynevezett Advance Tax Agreement részleteit tartalmazzák. A kedvező feltételeknek köszönhetően a társaságok 1 százalékosnál is kisebb kulccsal adóztak. A Skype 2005 óta akár 95 százalékos adókedvezményeket kapott a licencbevételei után, míg a Disney egy helyi bankot alapított, aminek a nyeresége után kevesebb, mint 1 százalék adót fizetett. A Telecom Italia 2003 és 2011 között kötött ilyen jellegű egyezségeket a luxemburgi hatóságokkal. A helyi törvények alapján mindegyik gyakorlat teljesen legális volt.

A botrány miatt még inkább a támadások kereszttüzébe került Jean-Claude Juncker korábbi luxemburgi miniszterelnök, aki november eleje óta az Európai Bizottság elnöke. A politikus az újabb anyagok felbukkanása és azok fogadtatása miatt rendkívül csalódott volt, de közölte, hogy az ő hitelessége nem sérült és esze ágában sincs lemondani. Azt a kérdést tette fel, hogy vajon lemondott-e valaha is az európai kormány egyik tagja amiatt, mert Európa valamely segítségnyújtást elfogadhatatlannak minősített.

2012-ben ismertté vált, hogy az Amazon a luxemburgi leányvállalatai segítségével több mint kétmilliárd dolláros adófizetést takarított meg. Mindezt legális adózási kiskapuk igénybevételével érte el a cég. A gyakorlatot két eljárás keretében vizsgálja az EU is, amely többek között arra kíváncsi, hogy a luxemburgi adóhivatalnak az Amazonnal kapcsolatos korábbi döntései mennyire vannak összhangban az Európai Unió előírásaival.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 742 357 megtekintés

Videó: 49 802 758 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7132841

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh