Az orosz jegybank szerdán bejelentette, hogy egy sor intézkedést fogadott el a pénzügyi rendszer stabilitásának támogatására.

A hét technikai jellegű intézkedésnek elsősorban az a célja, hogy megkönnyítse a hozzájutást a külföldi devizákhoz és megvédje a bankokat a jelentős veszteségektől.

Az intézkedéscsomag részeként a központi bank (CB) ideiglenes moratóriumot vezetett be a hitelintézetek és a pénzügyi szervezetek értékpapír-portfóliójának átértékelésére. A jegybank egyúttal mentesítette a pénzintézeteket az alól, hogy céltartalékot képezzenek hitelveszteségeikre, amennyiben a nyugati szankciók által érintett adósok tartozásáról van szó.

Az orosz pénzpiaci szabályozó intézmény szerepét betöltő központi bank növelte az időt, amelyre mentesítik a bankokat a céltartalék képzésétől a befektetési projektekre adott hitelek esetében is, és csökkentette a rubelben adott kölcsönök kockázati együtthatóját. 2015 júliusáig időt adott a bankoknak kamatpolitikájuk áttekintésére.

Keddre virradóra a jegybank 17 százalékra emelte irányadó kamatát.

A jegybank devizaaukciók meghirdetését is kilátásba helyezte. Azt is közölte, hogy együttműködik a kormánnyal a hitelintézmények feltőkésítésében az orosz gazdasági növekedés lassulása miatt növekvő kamat- és hitelkockázatok kezelése, a bankszektor stabilitása érdekében. 2015-re készítenek elő ezzel kapcsolatos intézkedéseket.

A jegybanki bejelentés után a rubel árfolyamának erősödése felgyorsult: helyi idő szerint este hét órakor egy dollárért 61,14 rubelt, egy euróért pedig 76,56 rubelt kértek, azaz a dollár több mint hat rubellel, az euró pedig csaknem tíz rubellel gyengült a keddi jegyzésekhez képest.

Az orosz parlament alsóháza szerdán első olvasásban elfogadta azt a törvénytervezetet, amely alapján - ha végleg megszavazzák - az állam a Nemzeti Jóléti Alap eszközeinek 10 százalékát a legalább 100 milliárd rubeles tőkeerővel rendelkező bankok kötvényeibe és letétjeibe fektetheti be, mégpedig úgynevezett önfenntartó infrastrukturális beruházások finanszírozása céljából. Az orosz Nemzeti Jóléti Alap 10 százaléka december elsején 394 milliárd rubelt tett ki.

Sajtójelentések szerint 9 oroszországi bank ideiglenesen beszüntette a jelzálog-hitelezést a központi bank magas irányadó kamata és a rubel értékcsökkenése miatt.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

A rubel irányított összeomlása Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 611 645 megtekintés

Videó: 27 947 127 megtekintés

Látogatók

Összesen5156937

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh