Japán volt miniszterelnöke nyilvánosságra hozta, hogy a kormány tudományos tanácsadói a fukushimai katasztrófát követően arra figyelmeztettek, hogy legrosszabb esetben akár 30 millió ember evakuálására is sor kerülhet az erőmű 250 km-es körzetében. A javaslat magát Tokiót is érintette, de a terv azonnal elutasításra került mivel a bejelentés hatására valószínűleg káosz alakult volna ki.

Naoto Kan, japán miniszterelnöke a múlt hónap során mondott le hivataláról és elérkezettnek látta az időt, hogy nyilvánosságra hozza a nukleáris katasztrófával kapcsolatban eddig elhallgatott információkat.

A Kyodo News-nak adott felfokozott hangvételű interjújában a volt miniszterelnök beismerte, hogy Tokió evakuálásának kérdése volt „az a kritikus pont, amikor kételkedni kezdett abban, vajon képes lesz-e Japán önálló államként funkcionálni a jövőben.” Végül az evakuálási javaslatot a fent említett okból elutasították.

A múlt hét során a japán kormány egy másik bennfentes tagja, Kenichi Matsumoto is megerősítette a Tokió evakuálásáról szóló terveket és egyéb részleteket a kormány válságkezelésével kapcsolatban a Radio Australia-nak adott interjúban.

„A Tepco először pontatlan információkat szolgáltatott a kormánynak a katasztrófát illetően, majd megpróbálták kevésbé súlyosnak feltüntetni a balesetet. Ezt követően a Tepco vezetősége evakuálni akarta az erőművet, de a telep vezetője megesküdött, hogy nem hagyja el a helyszínt. Kan miniszterelnök úr roppant dühös volt, mert nem kapott megfelelő információt és nem tudta mi az igazság.”

Április végén Toshiso Kosako, a kormány biztonsági tanácsadója sugárfertőzéssel kapcsolatos ügyekben, lemondott, az általános iskolásokat érő „megengedhetetlen” mértékű sugárfertőzés elleni tiltakozásként.

Kashiwa város hatósága bejelentette, hogy bezárja szemétfeldolgozó telepeit, amelyek addig a sugárfertőzött szemetet dolgozták fel. A telep üzemeltetői felfedezték, hogy az elégetett szemét hamuja 70.800 becquerel radioaktív céziumot tartalmaz kilogrammonként, ami a feltöltésre használt szemétnél megengedett 8000 bequerel csaknem 10-szerese. A kashiwa-i Nambu szeméttisztító már 134 tonna radioaktív hamut tárol, a rendelkezésre álló hely pedig elfogyott.

Goshi Hosono, a nukleáris katasztrófa kezelésével megbízott miniszter a múlt héten bejelentette, hogy lassan visszavonják az önkéntes evakuálási zónára vonatkozó terület elhagyási javaslatot, ami 30.000 embert érint. A bejelentésre Tetsuji Imanaka, a Kyoto Egyetem nukleáris mérnöki karának professzora elmondta, hogy „bár a kormány feloldhatja a korlátozásokat, mivel csökkent a robbanásveszély a reaktorokban, a radioaktív szennyezés mértéke azonban eddig nem csökkent.”

A nukleáris szakértők felháborodással fogadták, hogy a kormány csak most hozta nyilvánosságra bizonyos, még márciusban végzett tesztek eredményét, melyek szerint az erőműtől 45 km-re észak-nyugatra, bőven az evakuációs zónán kívül is találtak a katasztrófából származó plutóniumot.

„Az eredmények későn érkeztek. A kormánynak sokkal hamarabb kellett volna elvégezni a méréseket,” reagált Michiaki Furukawa, a Polgári Nukleáris Információs Központ munkatársa a kormány lassúságára.

A mérések strontium-89 és -90, egy másik veszélyes radioaktív elem jelenlétét is kimutatták az erőműtől 80 km-es távolságra.

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 803 349 megtekintés

Videó: 28 893 219 megtekintés

Látogatók

Összesen5234348

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh