Az amerikai gazdasági fellendülés egyik motorjának tartott palaolaj- és palagáz-forradalom a nyersolaj világpiaci árának drasztikus csökkenéséhez is hozzájárult, így szakértők szerint egyre több amerikai palaolajmezőn nem éri meg termelni - írja a brit Guardian hírportálja.

A Baker Hughes olajipari szolgáltató szerint 1987 óta nem látott ütemben, hetente csaknem százával zárnak be palagáz- kitermelő kutak. A tavaly októberben üzemelő 1609 kút közül január végén már csak 1223 működött, és szakemberek szerint számuk az év végére ezer alá fog csökkenni.

Az amerikai szárazföldi kutak nyereségessége rendkívül változó: egyes telepek csak 90 dollár feletti olajár mellett képesek profitot termelni, míg mások akár már 30 dolláros világpiaci ár esetén is nyereségesek lehetnek.

James Burkhard, az IHS Energy olajpiaci kutató igazgatója szerint az amerikai upstream (kutatás és kitermelési) iparág rendkívül árérzékeny. Az olajárak stabilizálódásáig valószínűleg lelassulnak a fúrások, a világpiaci tendencia gátat szab a szárazföldi palaolaj-kitermelésnek, amely az elmúlt öt évben az olajpiaci kínálat növekedésének a motorja volt.

Hozzátette: mivel a szárazföldi (onshore) kutak általában nem megállíthatatlanul nagy, több milliárd dolláros projektek, ezért viszonylag egyszerűen leállíthatók és újraindíthatók.

A hírportál szerint az alacsonyabb olajár alapvetően pozitív irányba mozdítaná az amerikai gazdaságot, az olcsóbb fogyasztói javak és üzemanyag által, azonban az utóbbi években az olajipar a gazdasági növekedés meghatározó eleme lett, így árnyaltabb a hatás.

John White, a Roth Capital Partners vezető elemzője szerint átalakultak a palaolaj-kitermelés gazdaságossági mutatói, és ezért a kutatási aktivitás csökkenésére lehet számítani. "A viszonylag könnyen kitermelhető területeken kisebb számban, de nagyobb hozamú kutakkal folytatódnak majd a fúrások" - mutatott rá.

Ezzel ellentétben Steven Kopits, a Princeton Energy Advisors tanácsadó cég elnöke úgy véli, hogy csak ki kell várni, amíg leépül a piacot terhelő túlkínálat, és minden visszatér a régi kerékvágásba. "A palaolaj-termelők helyében én megpróbálnék túlélni hat hónapot, és megvárnám, hogy újra emelkedjenek az árak" - mondta.

Raoul LeBlanc, az IHS energia-igazgatója kifejtette: amennyiben az olajár továbbra is alacsony marad és jövőbeni emelkedésével szemben is megrendül a bizalom, az amerikai termelés 2016-ban stagnálhat, vagy akár csökkenhet is.

Addig azonban rengeteg dolog történhet: emelkedhetnek az olajárak, csökkenhetnek a kitermelési (upstream) költségek, javulhat a kutak hozama, vagyis átrendeződhetnek a palaolaj-termelés gazdaságossági mutatói, és ismét növekedésnek indulhat az iparág az Egyesült Államokban.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 728 megtekintés

Videó: 48 302 335 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920978

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh