Vlagyimir Putyin elnök döntött az orosz olajkitermelés csökkentéséről az olajvállalatok vezetőivel kialakult konszenzus alapján - mondta Dmitrj Peszkov, a Kreml szóvivője szerdai moszkvai sajtóértekezletén.

Peszkov szerint nem folynak tárgyalások arról, hogy a társaságokat a kitermelés visszafogásáért kompenzálnák. Hozzátette: "az olajár minden 5 dolláros növekedése pótlólagos jövedelmet jelent a költségvetésünk és a cégeknek is".  

Korábban Leonyid Fedun, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajvállalat, a Lukoil alelnöke és társtulajdonosa nyilatkozott arról, hogy kompenzációra számít az állam részéről, mert a kitermelés befagyasztása kiadásokkal jár.   

Az OPEC tagállamai november végén döntöttek úgy, hogy január 1-jétől napi 32,5 millió hordóra csökkentik a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról. A nem OPEC-tagok további 600 ezer hordós csökkentést helyeztek kilátásba, ezen belül Oroszország a maga részéről 300 ezer hordó termeléscsökkentést vállalt 2017 első felére.   

Az OPEC-megállapodás után a Reuters hírügynökség azt írta, hogy az alku létrejöttében kulcsszerepe volt Putyinnak, aki közvetített az iráni és a szaúd-arábiai kormány között.   

Az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli olajtermelő országok képviselői szombaton Bécsben tanácskoznak majd. Oroszország a fórumra Alekszandr Novak energiaügyi minisztert delegálja, aki szerdán találkozik majd az orosz olajvállalatok vezetőivel, hogy megvitassa velük a kitermelés visszafogásának részleteit.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 245 776 megtekintés

Videó: 38 485 618 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5892221

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh