A NATO és az Európai Unió képviselői stratégiai jellegű együttműködésről állapodtak meg kedden, mivel a több irányból érkező váratlan fenyegetések és a soha nem látott biztonsági kihívások miatt minden eddiginél szorosabban kapcsolódik össze Európa és Észak-Amerika biztonságának kérdése - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tagországok kétnapos brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásának szünetében, kedden.

Stoltenberg tájékoztatása szerint az elfogadott zárónyilatkozat rögzíti, hogy a katonai szövetségnek és az uniónak összehangolt és egymást kiegészítő módon kell cselekedniük a térséget fenyegető erőpróbákkal szemben, annak érdekében is, hogy elkerülhetők legyenek a hatékonyságot hátráltató átfedések.   

Egy erősebb Európa jó a NATO-nak, és egy hatékonyabb NATO jobb az Európai Uniónak - hangsúlyozta Stoltenberg. Hozzátette, a NATO pozitívan értékeli, hogy Európa kezébe veszi saját biztonságának megteremtését, és erőfeszítéseket tesz arra, hogy elérje ezt a célt.   

"A NATO és az EU célja továbbra is ugyanaz: a béke és a stabilitás fenntartása, valamint a polgárok biztonságának megőrzése" - fogalmazott a főtitkár.   

A NATO továbbra is a transzatlanti kollektív védelem alapvető fóruma - szögezte le Stoltenberg, de üdvözölte az uniós országok folyamatos erőfeszítéseit az európai védelmi képességek javítására és finanszírozásuk növelésére.   

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy a két szervezet egyedülálló és nélkülözhetetlen partnerei egymásnak. A jelentkező kihívásokra az eszközök széles választékával képesek közösen válaszolni, amely jobb biztonságot teremt Európában és azon túl is - tette hozzá.   

Mogherini elmondta, hogy a zárónyilatkozatban rögzítettek szerint konkrét területeken fogják erősíteni a két szervezet stratégiai partnerségét. Ide tartozik a hibrid fenyegetések elleni küzdelem, az olyan operatív együttműködési kérdések, mint a tengeri térségekben való közös fellépés, a számítógépes biztonság és védelem területe, valamint más védelmi képességek fejlesztése. A két szervezet össze kívánja hangolni a védelmi ipar és a kutatás kapacitásait, valamint növelni fogja a védelmi és biztonsági erőforrások kiaknázását és összehangolását - tájékoztatott a főképviselő.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 411 453 megtekintés

Videó: 47 556 334 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6804935

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh