A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felszólította az ázsiai országokat, hogy tanuljanak Japán példájából és idejekorán kezdjék el a felkészülést a lakosság elöregedésének problémájára.

Az ázsiai és csendes-óceáni térség gazdasági kilátásairól készített, kedden nyilvánosságra hozott jelentésben a valutaalap kiemelte, hogy a régióban a közelmúltbeli adatok a fellendülés további erősödését vetítik előre. Mindazonáltal a rövidtávú kilátásokat jelentős bizonytalanság és kockázatok - geopolitikai feszültségek és belpolitikai konfliktusok - terhelik, középtávon pedig például a népesség gyors öregedése és az alacsony termelékenység fogják vissza a növekedést. A makroökonómiai politikáknak továbbra is támogatniuk kell a gazdasági növekedést, miközben erősítik a rugalmasságot, javítják a külső egyensúlyt és fokozzák a nyitottságot - mutattak rá az IMF szakértői.   

Az IMF arra számít, hogy a tavalyi 5,3 százalékról idén 5,5 százalékra gyorsul az ázsiai és csendes-óceáni térség gazdasági növekedésének üteme. Az idei előrejelzést 0,1 százalékponttal javították az elemzők októberhez képest, a jövő évit viszont változatlanul 5,4 százalékra várják.   

Kínában a tavalyi 6,7 százalék után idén 6,6 százalékkal, jövőre pedig 6,2 százalékkal bővülhet a hazai össztermék (GDP), míg Japánban 1,0 százalékról 1,2 százalékra gyorsul idén a növekedés, 2018-ban viszont 0,6 százalékra esik vissza. Az októberi előrejelzéshez képest a kínai GDP-növekedési adatot 0,4, illetve 0,1 százalékponttal, a japánt pedig 0,7, illetve 0,1 százalékponttal emelték a szakértők.   

Rontották viszont a növekedési előrejelzést India és Dél-Korea esetében. A tavaly novemberi váratlan pénzcsere következményeként Indiában a 2017-es pénzügyi évben immár csak 7,2 százalékos (-0,4 százalékpont) növekedésre számít a valutaalap, a következőben viszont változatlanul 7,7 százalékot várnak. A politikai bizonytalanságok miatt Dél-Koreában idén 2,7 százalékkal (-0,4 százalékpont), jövőre pedig 2,8 százalékkal (-0,2 százalékpont) gyarapodhat a GDP.   

A valutaalap elemzői nagy figyelmet szenteltek az elöregedés problémájának. Az ázsiai és csendes-óceáni térség lakossága az utóbbi évtizedekben jelentősen növekedett, a munkaképes korú emberek aránya mostanra futott csúcsra, de 2050-re nullára esik vissza a népszaporulat, miközben az idős korosztály lakossághoz viszonyított aránya a jelenlegi 2,5-szeresére ugrik. Különösen nagy kihívást jelent a demográfiai helyzethez való alkalmazkodás Ázsiában, amelynek számos részén viszonylag alacsony egy főre jutó jövedelem mellett gyorsan növekszik a 65 évesek és a náluk is idősebbek száma. Egyes ázsiai országokat az a veszély fenyegeti, hogy "előbb öregedik el, minthogy gazdaggá váljon" - figyelmeztettek a szakértők, rámutatva, hogy a következő három évtizedben évente 0,1 százalékpontot vehet el a gazdasági növekedésből a demográfiai helyzet.   

Különösen súlyos a helyzet Japánban, amelyet az elöregedés és a népesség fogyatkozása is sújt. Az utóbbi két évtized alatt több mint 7 százalékkal csökkent a japán munkaerő-állomány. A nyugdíjasok számára vezethető vissza a túlzott megtakarítási, illetve az alacsony beruházási ráta, ami lefelé húzza a gazdasági növekedést, és részben emiatt alacsony az infláció. Az IMF arra szólította fel az ázsiai országokat, hogy okuljanak Japán példájából, és mielőbb kezdjék a felkészülést, például hiteles fiskális konszolidációs tervekkel, vagy éppen az idősek és a nők munkavállalásának támogatásával.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 078 187 megtekintés

Videó: 48 307 207 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921515

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh