Olyan világkereskedelmi rendszert kell kialakítani, amelyikben mindenki nyer. Nem pedig olyat, mint Donald Trump America First politikája! – hangsúlyozta Angela Merkel kancellár az Európa-Ázsia csúcson Brüsszelben.

30 európai állam és 21 ázsiai ország vezetői gyűltek össze, hogy megvitassák a globális gazdaság helyzetét és elsősorban a világkereskedelem alakulását. Ez utóbbit ugyanis drámai mértékben megváltoztathatja Trump kereskedelmi háborúja Kína ellen. Ha a globális gazdaság két legnagyobb hatalma egymásnak feszül, akkor annak mindenki megissza a levét. Épp ezért a szabad kereskedelem nevében Európa és Ázsia közös frontot képvisel Trump protekcionista irányzatával szemben.

Merkel kancellár előszeretettel fényképeztette magát Li Ko-csiang kínai és Abe Sinzo japán miniszterelnök társaságában. Finoman célozva arra, hogy az Európai Unió, Kína és Japán komoly ellensúlyt jelenthet az Egyesült Államok protekcionista politikájával szemben. Japán a maga részéről létrehozta azt a csendes-óceáni szabadkereskedelmi szerződést, melyből Donald Trump nagy dérrel-dúrral kilépett. Abe Sinzo felajánlotta Nagy-Britanniának, hogy a Brexit után lépjen be oda. A japán miniszterelnök hamarosan Pekingben tárgyal arról, hogy Kína is tag lehet. Így pedig létrejöhetne a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete.

Persze az amerikaiak sem nézik némán az ellenük folyó szervezkedést. Trump, miután megkötötték az új észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, kijelentette: hasonló egyezményt akar kötni az Európai Unióval, Japánnal és Dél-Koreával, de Kínával nem! Vagyis elhúzta a mézesmadzagot az érintettek előtt: Kínával vagy velem? A kínaiak is tisztában vannak a téttel: Li Ko-csiang olyan csomaggal érkezett Brüsszelbe, mely jelentősen javítana a külföldi tőke lehetőségein Kínában és jobban óvná a szellemi tulajdonjogot, mint eddig. A kínaiak tudják: minden partnerüket borzasztóan bosszantja, hogy úgy koppintják le termékeiket, hogy egy centet sem fizetnek érte! Kína kormányfője most ígéri: ezen a téren változás lesz.

Összefog-e Európa és Ázsia az Egyesült Államok ellen? Ez elképzelhető, annál is inkább, mert az új észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményben van egy ártatlannak tűnő paragrafus, mely kicsaphatja a biztosítékot a partnerországokban. A paragrafus ugyanis vétójogot biztosít Washingtonnak arra, hogy a partnerország szabadkereskedelmi egyezményt kössön “nem piaci gazdasággal”, vagyis Kínával! Ilyen szabadkereskedelmi egyezményt aligha fogadhat el az Európai Unió vagy Japán, hiszen jelentős mértékben korlátozná kapcsolatait a világ második számú gazdasági hatalmával, Kínával.

Forrás: globoport.hu / japantoday.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 742 188 megtekintés

Videó: 48 948 295 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031218

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh