“Amerika új hidegháborút akar Európa és Oroszország között, ez nem érdeke Európának”- hangsúlyozta a francia ellenzék vezére, Franciaország egykori köztársasági elnöke, aki újra szeretne bekerülni az Élysée palotába.

Nicolas Sárközy, aki 2007 és 2012 között volt Franciaország elnöke, megértéssel kezeli Putyin álláspontját Ukrajna ügyében. Éppúgy mint Moszkva, Sárközy úgy véli: az USA szítja a feszültséget és Európának egyáltalán nem érdeke, hogy újra hidegháború színtere legyen a kontinens. Franciaország ex köztársasági elnöke három pontban foglalta össze nézeteit Ukrajnát illetően:

1/ El kell fogadni, hogy a Krím Oroszország része lett. A tavaly márciusi népszavazás azt mutatta: a lakosság többsége Oroszországhoz kíván tartozni. Sárközy Koszovó példáját hozza fel: a Nyugat ott is a függetlenséget támogatta a polgárháború végén. Amikor köztársasági elnök volt, akkor más nézeteket vallott. Akkor zajlott a grúziai válság. Oroszország támogatásával két tartomány elszakadt Grúziától. Ezt senki sem ismerte el. Maga Sárközy fontos szerepet játszott abban, hogy a konfliktus véget ért Oroszország és Grúzia között.

2/ Ukrajna orosz kisebbségét valamiféle védő kordonnal kell elválasztani az ország többi részétől. Sárközy egyenesen az orosz kisebbség védelméről beszélt- ugyanúgy mint a Kreml. Ráadásul éppúgy a lakosság egyharmadára teszi az orosz kisebbség számát mint Moszkva holott ez az orosz anyanyelvűek száma Ukrajnában. Sok orosz anyanyelvű család is ukránnak vallja magát Ukrajnában, ahol az évszázados együttélés nagyon sokféle identitást eredményezett.

3/ Ukrajnának semmi keresnivalója az Európai Unióban vagy a NATO-ban. Sárközynek ez a sarkos véleménye szintén megegyezik Putyin álláspontjával. Amikor még elnök volt, akkor egy NATO csúcson Bukarestben támogatásáról biztosította Ukrajna és Grúzia tervét arról, hogy egyszer majd az észak-atlanti szerződés tagjai lehetnek.

Változnak az idők és változik Nicolas Sárközy véleménye is. Az Élysée palota jelenlegi lakója, Francois Hollande is közvetíteni próbál az ukrajnai válságban. Legutóbb Merkel német kancellárral együtt tárgyalt Kijevben és Moszkvában. Ennek is köszönhető, hogy Minszkben folytatódnak a tárgyalások Oroszország és Ukrajna között. Franciaország mindenképp el akarja kerülni az új hidegháborút Oroszországgal- amint ezt az ellenzék vezére Nicolas Sárközy is hangsúlyozta az ukrán válság kapcsán.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 440 megtekintés

Videó: 48 282 871 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919068

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh