Ugyanaz a döntés, de eltérő hatásokkal. Az OPEC nem változtat az olajkvótán, de most nem várható érdemi árcsökkenés, mint tavaly novemberben.

Gyakorlatilag minden a várakozások szerint történt a kőolajexportáló országok bécsi miniszteri ülésén. A napi harminc millió hordós termelési kvóta fenntartása mellett döntöttek. Az első piaci reagálások sem voltak drámaiak, hatvankét dollár körül mozgott az ár. Ezt is sok szakértő valószínűsítette még az ülés előtt.

A tavaly novemberi hasonló OPEC döntésnek további áresés lett a következmény és januárra elérte a hordónkénti ár a mélypontot, 45 dollárt. Azóta ha lassan is, de biztosan felfelé kúszik az ár, és sok piaci elemző véli úgy, hogy 65 dollár körül marad egy hosszabb periódusra.

Az OPEC egyik fő célja a tavalyi döntéssel az amerikai palaolaj termelés gazdaságtalanná tétele volt. E nem hagyományos termelési módszer nagyon felfutott az USA-ban és tavaly szeptemberben már napi ötmillió hordót hoztak felszínre ezzel e technológiával. Az alacsony ár viszont vagy hatvan százalékos termelés csökkentést okozott. Tehát rövidtávon az OPEC elérte célját.

Most a szakértők szerint már nagyobb a manőverezési terük van az amerikai palaolaj termelőknek. Viszont a 12 tagállamot tömörítő OPEC, amelyben a kemény magot Szaúd-Arábia és az Öböl menti emirátusok jelentik, továbbra is előnyben van, mert egységesen tud fellépni. Az amerikai palaolaj szektorban sok, viszonylag kis vállalat ténykedik, eltérő speciális érdekekkel és nemigen hangolják össze taktikájukat, stratégiájukat.

Az OPEC ülés krónikájához tartozik még, hogy a tagállamok jóváhagyólag tudomásul vették Indonézia csatlakozási kérelmét. Így tehát Délkelet-Ázsia legnagyobb országa lesz hamarosan a 13. OPEC tagállam.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 751 748 megtekintés

Videó: 48 952 165 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032034

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh