Oroszország nem jelent fenyegetést a Nyugat számára - szögezte le Vlagyimir Putyin orosz elnök abban az interjúban, amelyet a héten esedékes olaszországi látogatása küszöbén adott a Corriere della Sera című olasz napilapnak.

"Azt gondolom, hogy csak egy beteg ember - és az is csak álmában - képzelődhet arról, hogy Oroszország váratlanul megtámadja a NATO-t" - mondta az orosz elnök, hozzátéve, hogy Moszkva csak a külső fenyegetések ellen akar védekezni. Azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy "az ilyen félelmekkel való játék" célja az ellenségkép építése, amivel vezető szerepét szeretné bebetonozni a világban. Az ukrajnai konfliktus is Washington "kontár akcióinak" a következménye - vélekedett.

Felszólította Ukrajnát és az EU-t, hogy tegyenek többet a Donyec-medencei válság enyhítéséért, és nyújtsanak nagyobb pénzügyi támogatást Kijevnek.

"Az önhatalmúlag kikiáltott (donyecki és luhanszki) népköztársaságok vezetői nyilvánosan kijelentették, hogy bizonyos feltételek mellett - a minszki megállapodások megvalósítása esetén - készek megvizsgálni a lehetőségét annak, hogy Ukrajna kötelékében maradjanak" - mondta. Feltételeik között van az alkotmánymódosítás az autonómiát biztosító jogokkal, valamint az önálló határ menti kereskedelem lehetősége Oroszországgal - tette hozzá.

Az ukrajnai vezetés feladata békés eszközökkel meggyőzni az embereket az országban maradás előnyeiről - mondta Putyin. "Lehetetlen fegyverek segítségével meggyőzni őket" - figyelmeztetett. Az Egyesült Államoknak és az EU-nak nyomást kell gyakorolnia Kijevre a minszki béketerv megvalósítása érdekében - folytatta. Csak az EU és Washington képes arra, hogy rábírja az ukrán kormányt a párbeszédre a kelet-ukrajnai felkelőkkel - vélte Putyin.

Oroszellenes a Nyugat

Az orosz elnök ismét orosz-ellenességgel vádolta a Nyugatot. A NATO mind közelebb kerül egy atomhatalom határaihoz - mondta. Norvégiában olyan rakétákat telepítettek, amelyek 17 percen belül elérik Oroszországot - magyarázta. Az Európában tervezett amerikai rakétavédelmi pajzzsal kapcsolatban kijelentette, országa előrehaladást ért el abban, hogy veszély esetén ezt a rakétapajzsot semlegesíteni tudja.

Nem kell félni Oroszországtól

Putyin szerint az EU önző politikát folytat, amikor nem veszi tekintetbe Oroszország érdekeit az Eurázsiai Gazdasági Unió kiépítésében. "Ha Európa országai egyesülnek, az normális dolog, de ha mi a posztszovjet térségben ugyanezt tesszük, megpróbálják ezt úgy magyarázni, hogy Oroszország valamiféle birodalom újjáépítésére törekszik" - jelentette ki. "Azt szeretném mondani önöknek, hogy nincs mit félniük Oroszországtól" - hangsúlyozta az orosz elnök.

A vasárnap kezdődött kétnapos bajorországi G7-csúcstalálkozó után Olaszország az első a vezető ipari államok csoportjából, ahová Putyin ellátogat. Szerdán megtekinti a milánói világkiállítást, majd Rómába utazik tovább, ahol tárgyal Matteo Renzi olasz kormányfővel, és fogadja őt Ferenc pápa is.

Forrás: hirado.hu / MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 711 425 megtekintés

Videó: 48 924 115 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026666

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh