Franciaország, Ausztria és Svájc is lezárta a hét végén olaszországi határát a tömegével érkező menekültek elől. Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerint a menekülthelyzet tarthatatlanná vált, s az Európai Unió tagállamainak összefogását sürgette.

Az észak-olaszországi Ventimiglia településnél a francia hatóságok megszigorították a határőrizetet a hét végén, hogy útját állják az illegális bevándorlóknak. Aki mégis átlépi a határt, azt azonnal visszatoloncolják Olaszországba. A Ventimigliában tartózkodókat mindez nem zavarja, napok óta várakoznak a határnál, a tengerparton táboroztak le, az éjszakát alagutakban vagy a parti sziklákon töltik. Néhány helyi lakos hozott nekik élelmet. Szombaton a menekültek összecsaptak a rendőrökkel, amikor a határátkelőhöz közel tüntettek, tiltakozva a határ lezárása ellen. Az AFP hírügynökség tájékoztatása szerint Ausztria sem engedi át az Olaszországból a vasúttal vagy másként érkező bevándorlókat. Az osztrák rendőrség tegnap közölte, hogy visszaküldi Olaszországba azt a 24 afrikai bevándorlót, akiket akkor tartóztattak le, amikor egy Németországba tartó vonatra készültek felszállni. A nem európai uniós tagállam Svájcban is szigorú intézkedéseket vezettek be: a hét végén 240 illegális bevándorlót toloncoltak vissza Itáliába.

Az olaszországi menekültáradat olyan súlyos problémává vált, hogy az olasz hatóságoknak az utóbbi időben komoly gondot okozott a bevándorlók elszállásolása. A római Tiburtina vasútállomáson az utóbbi napokban letelepedett mintegy 800 bevándorló nagy részét például a pályaudvar közelében felállított sátortáborban helyezték el. Aki nem fért be ide, az a környék lakóházainak udvarain keresett menedéket. A milánói központi pályaudvar várócsarnokait szombaton lezárták az itt letelepedett migránsok elől, akiket ideiglenesen a pályaudvar üres üzlethelyiségeiben és az állomás külső járdáin helyeztek el. Olaszországba tavaly 170 ezer, az idén már több mint 57 ezer bevándorló érkezett. Közöttük a legnagyobb csoport – 14 ezer fő – erit­reai volt, utánuk nigériaiak, szomáliaiak, szíriaiak és szudániak jöttek a legtöbben. Ők Olaszországot tranzitállamnak tartják, és elsősorban Németországba, Svédországba és Norvégiába akarnak továbbutazni – jelentette az MTI.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök elégtelennek nevezte az Európai Unió eddigi fellépését a migrációs áradattal szemben. A Corriere della Sera napilapban úgy nyilatkozott, hogy ha az EU-ban nem a szolidaritás kerekedik felül azon tagállamok iránt, ahova a menekültek érkeznek, Olaszország saját megoldást léptet életbe a bevándorlási helyzet kezelésére.

– Az illegális bevándorlás miatt át kell gondolni a schengeni rendszert, és Németországnak meg kell fontolnia, hogy felfüggeszti tagságát a belső határellenőrzés nélküli uniós övezetben – közölte a bajor tartományi kormány pénzügyminisztere. Markus Söder a Bild am Sonntag című lapban közölt vendégkommentárjában kiemelte, hogy a rendvédelmi szervek „meglepő sikereket” értek el a legfejlettebb ipari országokat összefogó G7-csoport hétfőn véget ért bajorországi tanácskozása miatt ideiglenesen visszaállított határellenőrzés révén.

Forrás: napigazdasag.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 721 710 megtekintés

Videó: 48 932 453 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028393

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh