Egy 2200 fős, afrikai beavatkozásokra kész gyors-reagálású erő állandó dél-spanyolországi állomásoztatásáról írtak alá megállapodást szerdán Washingtonban az amerikai és a spanyol kormány képviselői.

Mintegy 850 amerikai tengerészgyalogos már ma is a Sevillához közeli Morón de la Frontera körzetében állomásozik. Őket az Egyesült Államok líbiai nagykövetének a bengázi amerikai képviselet ellen 2012. szeptember 11-én elkövetett terrortámadáskor bekövetkezett halálát követően, 2013 áprilisában vezényelték Dél-Spanyolországba. Az incidenst követően Washingtont számos bírálat érte, amiért a vészhelyzet idején képtelen volt azonnal katonai egységeket átdobni a helyszínre.

A 3 ezer főre felfejleszthető expedíciós erő fő feladata az Afrikában működő amerikai nagykövetségek védelme, vészhelyzet esetén a civilek evakuálása, valamint a konfliktusok és humanitárius válságok esetén való beavatkozás lesz. Korábbi tájékoztatás szerint az egység képes lesz harci körülmények között, a helyi kormány beleegyezése nélkül is behatolni a kritikus övezetekbe. A tengerészgyalogosok tevékenységét egy mintegy 500 fős polgári állomány támogatja majd.

A gyors-reagálású erő az amerikai hadsereg Németországban lévő afrikai parancsnoksága alá tartozik.

Az aláírási szertartást eredetileg június 1-jére tervezték, de azt John Kerry amerikai külügyminiszter sportbalesete miatt későbbre kellett halasztani.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4060921

Jelenleg az oldalon

11
Online