A költségeket csökkentenék annyira, hogy már ne érje meg lelőni ezen repülő robotokat. Az amerikai légierő (és a világ számos egyéb hadereje) egyre nagyobb figyelmet fordít a drónok területére, különösen azért, mert ezen eszközök tömeges alkalmazásával csökkenthetők a költségek és minimalizálható a rendkívül drága élőerő elvesztésének esélye. Most még lejjebb szorítanák ezen költségeket, hogy a drónok elvesztése se jelentsen különösebb érvágást.

Ezzel magyarázható a Federal Business Opportunities hivatalos kormányzati oldalán közzétett felhívás megjelenése, amely a külső fejlesztők érdeklődését hivatott felkelteni az olcsó, akár egyszer felhasználható drónok kifejlesztése iránt, hogy még gazdaságosabbá váljon a modern légi hadviselés. Mivel a drónok megjelenésével az azokat irányító élerő (a pilóta) már nincs közvetlen veszélyben, egy fontos problémát kiküszöböltünk, ám a jelenleg alkalmazott fejlesztések még mindig túl drágának bizonyulnak, így egy-egy példány elvesztése nem okoz nagy örömet a Pentagonban (és akkor még nem beszéltünk a technológia megszerzéséről, amire Irán esetében már volt példa).

A Low Cost Attritable Strike UAS Demonstration névre keresztelt pályázaton azon cégek jelentkezését várják, amelyek nagyon rövid idő, mindössze 30 nap alatt előállnak a megfelelő koncepciókkal, ezért cserébe pedig a kormányzat hajlandó csaknem 7,5 millió dollárral jutalmazni őket, hogy ellensúlyozzák a fejlesztési költségeket. Arról nem szól a fáma, hogy pontosan milyen szintre szorítanák le a drónok darabonkénti árát, de mivel a Reaper típus 13 millióba, a Gray Eagle pedig nagyjából 5 millióba kerül (amivel messze elmaradnak az F-35 vadászgép 100 millió feletti szintjétől), az illetékesek valószínűleg az 1 millió dollár és ez alatti kategóriában gondolkodnak, ami már az ellenfeleknek is gondot okozhat.

Ez utóbbiak ugyanis kétszer is meggondolják majd, hogy drága és értékes rakétákat pazaroljanak egy-egy ilyen drónra, vagyis jóval kevesebb ellenállási forma közül választhatnak majd (feltéve, hogy valóban érdekli őket a konfrontáció anyagi vonzata).

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 828 019 megtekintés

Videó: 49 010 708 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7041768

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh