Az Európai Parlament (EP) a mezőgazdasági céllal tartott állatok klónozásának, a klónozott állatok utódaiból készült termékeknek és azok uniós importjának betiltása mellett foglalt állást kedden, az Európai Bizottság által benyújtott javaslat szigorítását javasolva.

A jogszabálytervezetet 529 szavazattal, 120 ellenszavazat és 57 tartózkodás mellett fogadták el.

"A klónozás technológiája még nem kiforrott. Az elhullási arány továbbra is igen magas. Sok állat már az első pár héten elpusztul, ráadásul fájdalmak között. Tényleg meg kell ezt engedjük?" - tette fel a kérdést a környezetvédelmi bizottság részéről Renate Sommer, a téma német néppárti felelőse.

"Gondolnunk kell az állatok egészségére, de az emberi egészségről sem szabad megfeledkeznünk" - emlékeztetett az olasz Giulia Moi, a Szabadság és Demokrácia Európája (EFDD) képviselőcsoport olasz politikusa, aki a mezőgazdasági bizottságban volt a jogszabály úgynevezett jelentéstevője. A politikus közölte: az EP álláspontja azt üzeni az unió kereskedelmi partnereinek, hogy az unió polgárai nem szándékoznak ilyen termékekkel veszélyeztetni saját, a családjuk vagy a jövő nemzedékek egészségét.

Az EP az állati klónok szaporítóanyagaira, az állati klónok utódaira, és a belőlük előállított termékekre is kiterjesztené az uniós tilalmat.

A parlament közleménye tudatja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egy 2008-as véleményében kifejtette, hogy a klónozott állatok jelentős része gyakran súlyosan megbetegszik, ami miatt sok el is pusztul. A parlament szerint részben ezért is alacsony a klónozás hatékonysága; a szarvasmarhák esetében 6-15 százalék, a sertések esetében pedig 6 százalék. Miután a klónozott embriók nagyobbak, így világra hozataluk is kockázatosabb.

Fogyasztói felmérésekre utalva az EP úgy véli, hogy az európai polgárok határozottan elutasítják a klónozott állatokból készült élelmiszereket, és a többség állatjóléti és általános etikai megfontolások alapján a mezőgazdasági céllal végzett klónozással sem ért egyet.

Az EP a jogszabályt minden tagállamban közvetlenül alkalmazandó rendeletté alakítaná, szemben a bizottság által javasolt irányelvvel, amelynek esetében további nemzeti jogszabályokról kell dönteni. Az uniós parlament emellett az eredetileg csak a szarvasmarhafélékre, házisertés-fajtákra, juh- és kecskefélékre, valamint lófélékre vonatkozó jogszabály hatályát valamennyi mezőgazdasági céllal tartott és szaporított állatra kiterjesztené.

Az Európai Parlamentnek még megállapodásra kell jutnia az unió tagállamainak kormányait tömörítő tanáccsal, hogy a tervezetből tényleges jogszabály válhasson.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 092 512 megtekintés

Videó: 48 320 629 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923620

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh