Az Egyesült Államok hevesen ellenzi, hogy Oroszország támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és miután Oroszország tavaly magához csatolta a Krímet, valamint beavatkozott Ukrajnában, a Pentagon megszüntette a magas szintű megbeszéléseket Moszkvával. Ám most azt közölték az amerikaiak, hogy hajlandóak taktikai megbeszélésekre Szíriával kapcsolatban, mert szeretnék, ha Moszkva beszállna az Iszlám Állam elleni harcba.

A washingtoni Fehér Ház közölte csütörtökön, hogy továbbra is hajlandó taktikai megbeszélésekre Oroszországgal a szíriai háborúval kapcsolatban.

Ennek előzménye, hogy az egyre jelentősebb szíriai orosz katonai jelenlét előrevetítette a két nagyhatalom közötti korlátozott együttműködés lehetőségét.

Az amerikai védelmi minisztérium elismerte, hogy szükség lehet ilyen megbeszélésekre a tévedések elkerülése érdekében, de nem derült ki, hogy ezekre milyen feltételekkel és mikor kerülhetne sor.

Az Egyesült Államok hevesen ellenzi, hogy Oroszország támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és miután Oroszország tavaly magához csatolta a Krímet, valamint beavatkozott Ukrajnában, a Pentagon megszüntette a magas szintű megbeszéléseket Moszkvával.

Amerikai tisztviselők szerint naponta két orosz teherszállító repülőgép érkezik a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló Latakia településen található légi támaszpontra, ahol korábbi értesülések szerint mintegy kétszáz orosz tengerészgyalogos, harckocsik, lövegek és más eszközök vannak.

A Stratfor amerikai geopolitikai hírszerző és elemző cég a múlt héten olyan műholdfelvételeket közölt egy elemzésében, amelyen állítása szerint a légi támaszponton folyó építési munkálatok láthatók, harckocsik, helikopterek, tengerészgyalogosok érkeznek Latakiába, és egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő szerint az ott állomásozó orosz katonák száma már elérheti az 500-at. Moszkva azonban mindeddig tagadta, hogy légibázist építene Szíriában.

Josh Earnest fehér házi szóvivő azt mondta: Washington szívesen venné, ha Oroszország részt venne az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni nemzetközi hadi koalícióban. “Ezért vagyunk továbbra is nyitottak a taktikai, gyakorlati megbeszélésekre.”

Forrás: globoport.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 715 512 megtekintés

Videó: 48 927 441 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027498

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh