Tovább gyűrűzhet a néhány nappal ezelőtt kirobbant botrány. Mint ismeretes, a Volkswagen azzal reklámozta a dízelautóit az Amerikai Egyesült Államokban, hogy különösen környezetbarát modellek, de ez csak akkor volt igaz, ha terhelési tesztnek vetették alá azokat és egy szoftver korlátozta a teljesítményüket. A konszern egy program segítségével játszotta ki a kibocsátott gázok értékeinek mérését. Így a teszteken sokkal jobb értékeket lehetett kimutatni, mint a mindennapi használat során. A Volkswagen ezért akár több mint 18 milliárd dolláros pénzbüntetésre számíthat az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivataltól (EPA), amely eljárást indított az ügyben.

Az EPA most bejelentette, hogy más gyártók dízeljárműveit is megvizsgálják. Emellett kiszivárgott, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium környezetvédelmi részlege is büntetőjogi eljárást indít. A hírt egyelőre sem a szaktárca, sem a gyártó nem kommentálta. Ezenkívül az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházában meghallgatást tarthatnak a következő hetekben.

A német társaságnak nem csupán az imázskárral és a büntetéssel kell számolnia, hanem kártérítési perekkel, valamint az érintett gépkocsik visszahívása és átalakítása miatti tetemes költségekkel is. Az EPA ugyanakkor megállapította, hogy még nem történt visszahívási akció. Az első lépés az lehet, hogy a Volkswagen kidolgoz egy átalakítási tervet az érintett modellekhez, majd azt a hivatalnak el kell fogadnia és csak ezután tájékoztathatják a tulajdonosokat a visszahívásról. Ez a folyamat akár egy évig is eltarthat.

Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter azt nyilatkozta, hogy szigorú vizsgálatoknak vetik alá az érintett Volkswagen dízelautókat és Martin Winterkorn, a gyártó vezetője abszolút támogatásáról biztosította. A menedzser arról tájékoztatta a politikust, hogy Németországban nem került sor hasonló manipulációkra és az összes aktuális modell mentes az illegális szoftveres vagy más jellegű módosításoktól.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 729 megtekintés

Videó: 47 966 676 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887434

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh