Jövőre 10-11 gigawattórával kevesebb zöld áramot termelnek Magyarországon, ugyanakkor 9500 tonnával több lesz a szén-dioxid-kibocsátás annak hatására, hogy csúszik a megújuló energiatermelést támogató új rendszer, a METÁR hatályba lépése - állítja a MANAP Iparági Egyesület, a napelemes iparág érdekképviseleti szervezete.

Az egyesület az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében utal az energiaügyekért felelős államtitkár múlt heti tájékoztatására, amely szerint várhatóan 2013. január elsején vezetik be a Megújuló Támogatási Rendszert (METÁR).

A MANAP rámutat: a késés megnehezíti az iparág cégei számára a tervezést, a hosszú távú stratégiai kialakítását, és többletköltséget eredményez számukra, hogy projektjeiket meg kell szakítani, majd később újra indítani.

A METÁR első évében a napelemes szektorban 500 új munkahellyel számoltak, s a csúszással a 4-5 éves időtávon feltételezett 4-5 ezer új munkahely létrehozása messzebbre kerül - mutat rá az egyesület. A szektorban működő vállalkozások arra számítanak, hogy 7-8 milliárd forint forgalomtól esnek el a METÁR bevezetésének késlekedése miatt.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg a támogatási rendszerből gyakorlatilag kimaradtak a napelemes energiatermelők. A MANAP kifogásolja, hogy az eddig ismert tervek szerint kisméretű, tetőre telepíthető, 50 kilowatt alatti termelőkapacitásokat kihagynák a támogatási rendszerből, holott - mutatnak rá - éppen a kisebb rendszerek kiépítése teremthet nagyszámú munkahelyet. Ez a méret jellemző az önkormányzati, intézményi, kis- és középvállalkozói és lakossági szektorra.

Az egyesület adatai szerint tavaly 1,1 megawatt volt a kiépített új napelemes termelőkapacitás, az idén várhatóan 2 megawatt lesz.

Forrás: MTI

Tafedim tea

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3327291

Jelenleg az oldalon

8
Online