Az amerikai pilóta nélküli repülőgépek által szélsőséges csoportok ellen végrehajtott légicsapások civil áldozatainak valós száma jóval nagyobb a hivatalosan közöltnél - írta a The Intercept című oknyomozó portál.

A hírportál kiszivárogtatott amerikai titkosszolgálati dokumentumok alapján állította össze "A gyilkológépezet" című írását.

Ezen dokumentumokból a The Intercept szerint egyebek mellett az is kiderült, hogy egy északkelet-afganisztáni művelet során 2012 januárja és 2013 februárja között amerikai drónok több mint kétszáz emberrel végeztek, közülük azonban mindössze harmincöt volt kijelölt célszemély.

A művelet ideje alatt volt olyan öt hónapos időszak, amikor a meggyilkoltaknak a 90 százaléka nem a célszemélyek közül került ki. Rájuk a művelet során megölt ellenséges harcosokként - kombattáns - hivatkoznak a statisztikákban, amennyiben a haláluk után nem nyer egyértelműen bizonyítást, hogy ellenségnek nem minősíthető polgári személyek voltak.

Egy név nélkül nyilatkozó titkosszolgálati dolgozó "őrültségnek" nevezte ezt a gyakorlatot, amelynek értemében minden, dróncsapásban megölt férfit automatikusan kombattánsnak minősítik. "Ezt azonban nem tartja problémának a hírszerző közösség, az amerikai haderő különleges műveleteinek egyesített parancsnoksága (JSOC), a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és azok, akik segítenek fenntartani ezeket a programokat" - tette hozzá.

A Pentagon egyik dokumentuma alapján a portál arra a következtetésre jutott, hogy gyakran elégtelen bizonyítékok alapján rendelnek el légicsapást feltételezett terroristák ellen.

Josh Earnest, az amerikai Fehér Ház szóvivője a jelentés kapcsán leszögezte, Barack Obama elnök a terrorellenes műveleteket illetően próbál annyira átláthatóan módon eljárni, amennyire csak lehetséges. Hozzátette, az amerikai terrorellenes műveletek során mindent megtesznek a polgári áldozatok számának mérséklése érdekében, és ez éles ellentétben áll az afganisztáni tálibokhoz hasonló szervezetek stratégiájával, amelyek nyíltan ártatlan civileket vesznek célba azért, hogy nyugtalanságot keltsenek.

Az amerikai védelmi minisztérium nem volt hajlandó kommentálni a The Intercept értesüléseit.

A dokumentumokat kiszivárogtató titkosszolgálati dolgozó azt mondta, hogy azért fordult az oknyomozó portálhoz, mert szerinte a nyilvánosságnak joga van tudni a drónháború működésének részleteiről.

A The Intercept című hírportált az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtő tevékenységét leleplező Edward Snowden újságíró társai alapították 2014-ben.

Forrás: atv.hu / MTI Kattintson ide...

Kapcsolódó 2012-es blog bejegyzésünk:

Amerikai terrorizmus: Élet drón-halállal Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 781 megtekintés

Videó: 48 312 104 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922328

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh