Az amerikai és orosz légierő kedden közös hadgyakorlatot tartott, amelynek során kidolgozták az egymás harci repülőgépeinek veszélyes megközelítése esetén követendő eljárásrendet a szíriai légtérben – közölte Andrej Kartapolov vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának parancsnoka.

A tábornok emlékeztetett arra, hogy a múlt héten Washington és Moszkva aláírt egy memorandumot az esetleges incidensek elkerülésére a szíriai légtérben. A kidolgozott eljárásrend lehetővé teszi az amerikai stratégiai légi hadműveletek katari központja és a Latakia tartománybeli Hmeimim támaszponton állomásozó orosz légi irányítás közti információcserét.

A közös hadgyakorlat moszkvai idő szerint reggel 11 órakor indult – mondta Kartapolov. Az orosz légierő és az amerikai vezetésű nemzetközi szövetség repülőgépei egy külön erre a célra kijelölt zónában a legkisebb veszélytelen távolságra, azaz három tengeri mérföldre közelítették meg egymást. A gépek személyzete kapcsolatba lépett az előre egyeztetett csatornán, majd angol és orosz nyelven tájékoztatták egymást repülési adataikról.

Kartapolov azt is közölte, hogy az orosz parancsnokság az izraeli légierővel is felvette a kapcsolatot a repülések biztonságának biztosítása céljából a szíriai légtérben. Az együttműködés keretében a már említett Hmeimim támaszpont az izraeli légi irányítással tart fenn éjjel-nappal közvetlen kapcsolatot és információcserét.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök még szeptemberben egyetértésre jutott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában egy megfelelő kommunikációs csatorna kialakításáról. Október közepén pedig a két állam vezérkara forródrótot létesített, hogy kölcsönösen figyelmeztessék egymás légi erejét a szíriai légtérben tervezett bevetésekről, s így elkerüljék az esetleges incidenseket.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 080 935 megtekintés

Videó: 48 311 252 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922060

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh