A korábbi egynegyedére csökkentette Brazília tíz év alatt az amazóniai esőerdők irtását, amely még így is a legnagyobb mértékű a világon - állapította meg a latin-amerikai ország gazdasági és környezetvédelmi teljesítményéről készült OECD-jelentés.

Brazília hatalmas előrelépést tett a környezetvédelem területén, de a kitűzött célok következetes megvalósítása óriási fontosságú - hangsúlyozta Angel Guría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet főtitkára a jelentés szerdai ismertetésekor, felhívva a figyelmet arra, hogy a dél-amerikai ország négyévenként továbbra is elveszít legkisebb szövetségi állama, Sergipe területének, mintegy 22 ezer négyzetkilométernek megfelelő erdőt az Amazonas térségében.

A jelentésből kiderül, hogy tavaly mintegy 4800 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki Amazóniában, szemben a 2004-ben jegyzett legnagyobb mértékű pusztítással, amely 27 ezer négyzetkilométernyi volt.

Az erdőirtás mértéke azóta fokozatosan csökken - 2008 kivételével, amikor az előzi évi 12 ezer négyzetkilométerhez képest 13,5 ezer négyzetkilométer tett ki -, amelynek következtében az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét is több mint 40 százalékkal sikerült csökkenteni 2000 óta.

A jelentős eredmények a műholdas megfigyelőrendszer bevezetésének, a védett területek nagyszabású kiterjesztésének és védelmük jogi és egyéb szintű megerősítésének köszönhetők. A 2012-ben elfogatott erdőtörvény és mintegy 2000 terület védetté nyilvánítása létfontosságú volt az erdőirtás elleni harcban. Az 1,5 millió négyzetkilométernyi védett terület kiterjedése ma már majdnem háromszor akkora, mint Franciaország területe, ezen térségek védelme herkulesi feladat - olvasható a jelentésben.

Az OECD felhívja a figyelmet arra, hogy Brazíliának többet kell tennie annak érdekében, hogy összehangolja gazdaságpolitikáját környezetvédelmi célkitűzéseivel és biztosítsa környezeti forrásainak fenntartható szinten való felhasználását, csökkentenie kell a nagyszabású környezetvédelmi céljai és a tömegközlekedésben, a hulladékgazdálkodásban meghirdetett politikája közötti szakadékot, nagy hangsúlyt kell fektetnie az ökoturizmus fejlesztésére a védetté nyilvánított térségekben.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 344 megtekintés

Videó: 48 312 685 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922468

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh