Az időjárás befolyásolásával évente ötvenmilliárd tonna csapadékot idéznek elő Kínában, ahol a jövőben ennél is több esőt akarnak fakasztani.

Az időjárás befolyásolását jelenleg mintegy ötmillió négyzetkilométeren, Kína teljes területének felén, több mint 2200 megyében alkalmazzák - olvasható az országos meteorológiai hivatal jelentésében. A jelenleg működő rendszer bár hatékony, finomításra szorul és további területekre való kiterjesztése szükséges ahhoz, hogy a természeti katasztrófákat és a globális felmelegedés hatásait kezelni lehessen - vélik a szervezet szakemberei.

A kínai kormány célkitűzései szerint a mesterséges eső mennyiségét az évtized közepéig a 2011-es értékhez képest 10 százalékkal növelnék. Minden évben háromezer milliárd köbméter csapadék halad át az ország felett, ennek azonban mindössze 20 százaléka esik le a kelet-ázsiai országban. Hatékonyabb és kiterjedtebb módszerek alkalmazásával éves szinten akár a 280 milliárd köbmétert is elérheti a "pótlólagosan szerzett" eső és hó mennyisége - becsülte korábban a meteorológiai hivatal.

A csapadékképződést Kínában a felhőmagvasítás elnevezésű módszerrel befolyásolják, amelynek során rakéták, illetve repülőgépek ezüst-jodiddal, folyékony nitrogénnel vagy fagyasztott szén-dioxiddal bombázzák az eget. Ezen anyagok hatására a felhőkből kicsapódik a nedvesség, a képződő vízcseppek a gravitáció hatására a földre hullanak. Az eljárást a 2008-as pekingi olimpia és a 2010-es sanghaji világkiállítás alatt is alkalmazták, ugyanígy fontos politikai vagy sportesemények alkalmával is bevetik. A tervek között szerepel egy beavatkozást irányító nemzeti központ létrehozása is, amelynek feladata a szabályozáson túl a technológiai segítségnyújtás, a tudományos kutatás és az időjárást befolyásoló technikák tovább fejlesztése.

Az időjárás befolyásolása az országot sújtó aszály ellensúlyozása, a búzatermés garantálása miatt is kiemelkedő jelentőségű. Az új programok fontos szerepet játszhatnak a központ terveiben, amelyek alapján az éves gabonatermést 2020-ra 550 millió tonnára növelnék.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Összeesküvés-elmélet az időjárás manipulálása? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 627 megtekintés

Videó: 47 971 085 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887801

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh