Észak-Korea földalatti rakétabázist épített nem messze az észak-koreaiak számára szent Pektuszan-hegytől a kínai határ mentén. Erről a dél-koreai Korea JoongAng Daily újság számolt be a kormány forrásaira hivatkozva.

„Ez Phenjan számára stratégiai előnyt biztosít” – áll az újságban.„Észak-Korea rakéta-nukleáris lehetőségei kezdenek reálissá válni és ezzel még inkább nő a veszély” – jelentette be a koreai Honvédelmi Minisztérium szóvivője, Kim Min Szok. A szóvivő megjegyezte, hogy amennyiben Észak-Korea a Pektuszan-hegyről elindít egy közepes hatótávolságú rakétát, akkor az eléri az japán Okinava-szigetén lévő amerikai katonai bázisokat.

Figyelemre méltó, hogy a cikk október 10-én jelent meg a dél-koreai újságban, éppen aznap, amikor a japán félszigeten az amerikai, dél-koreai és a japán haditengerészet valamint a légierő alakulatai megkezdték a közös hadgyakorlatot. Erre felfigyelt a Koreai Kutató Központ elnöke, Alekszandr Zsebin is:

Éppen akkor végezték az amerikai, dél-koreai és japán hadgyakorlatokat, amelyben részt vettek az USA repülőgép-hordozói, vadászgépei. Mit kerestek ott az amerikai repülőgép-hordozó hajók és a tengeralattjárók 60 évvel a koreai háború befejezése után? Ez vajon nem akadályozza-e a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését, amelyről hatoldalú tárgyalások keretén belül meg kellene egyezni a résztvevőknek?

A média részéről Észak-Korea tudatos démonizálása folyik. Ebben különösen a dél-koreai sajtó nagyon lelkes. Hiszen a legutóbbi USA és a Közel-Kelet közötti konfliktusban is jól látható volt, hogy az ellenség megtámadása előtt démonizálni kell azt azért, hogy a nemzetközi közösség részéről ne alakuljon ki komoly ellenállás a nem kívánatos rezsim leváltásával szemben. Ebben az esetben is ugyanezt figyelhetjük meg.

Az igazságosság érdekében el kell mondani, hogy az „ellenség démonizálásán” mindkét oldal, Dél- és Észak-Korea egyaránt dolgozik és mindkét fél a saját érdekeit követi. Tehát, a jelenlegi hadgyakorlatot elítélve az észak-koreai vezetés figyelmeztetett, hogy az imperialista agresszoroknak esetleg egy „szörnyű katasztrófával” kell majd szembenézniük.

Dél-Korea nem rendelkezik információkkal arra nézve, hogy az észak-koreai földalatti bázisban vannak-e elhelyezve rakéták vagy plutónium. Egyelőre minden verzió kizárólag feltételezéseken alapul. Az egyetlen minden kétséget kizáró veszély, hogy a Pektuszan-hegyen egy aktív vulkán található, így az esetleges rakétacsapások kitörést idézhetnek elő.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 753 472 megtekintés

Videó: 48 953 251 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032190

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh