Oroszország és Kína felborítaná a mostani világrendet, ha tudná, de nem képes erre, mert az Egyesült Államok védelmi fejlesztéseivel megakadályozza őket ebben - jelentette ki Ashton Carter amerikai védelmi miniszter szombati előadásában a Ronald Reagan Elnöki Könyvtárban, Kaliforniában.

A miniszter ezt megelőzően nyolcnapos körúton járt Ázsiában, egyebek között a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) békét és stabilitást szolgáló, úgynevezett védelmi csúcstalálkozóján. Carter kijelentette, hogy Oroszország "kihívóan viselkedik a tengereken, a levegőben, az űrben és a kibernetikai térben is". "A legnyugtalanítóbb, hogy Moszkva nukleáris kardcsörtetése kétségessé teszi az orosz vezetők elkötelezettségét a stratégiai stabilitás mellett, és hogy tiszteletben tartják-e az atomfegyverek bevetésétől való tartózkodás normáit" - jelentette ki.

Az AP hírügynökség szerint valószínűleg most először használt ilyen kemény szavakat az Egyesült Államok volt hidegháborús ellenfelével szemben. "Mi nem akarunk hideg, még kevésbé forró háborút Oroszországgal, de senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az Egyesült Államok megvédi érdekeit, szövetségeseit, az elvi alapokon álló nemzetközi rendet és a szép jövőt, amelyre mindannyian számíthatunk. Természetesen sem Oroszország, sem Kína nem képes felborítani ezt a rendet, de próbálkozik vele" - mondta.

Kínának címezve kijelentette, hogy az Egyesült Államok folytatja azon akcióit, amelyekkel a tengerek szabad hajózhatóságát akarja demonstrálni, de semmilyen konkrét tervet nem említett. A Kína és szomszédai közötti dél-kínai-tengeri területi viták egy-két héttel ezelőtt éles vádaskodáshoz vezettek Kína és az Egyesült Államok között, miután a Pentagon hadihajót vezényelt egy olyan mesterséges sziget közelébe ezen a tengeren, amelyet Kína egy zátonyon hozott létre.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 827 944 megtekintés

Videó: 28 916 080 megtekintés

Látogatók

Összesen5236338

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh