Irak volt miniszterelnöke szerint az amerikai vezetés alatt működő koalíció semmilyen eredményt nem ért el az Iszlám Állam elleni háborúban, mert a koalíció az ország több részre szakításában érdekelt.

Núri el-Máliki, volt iraki kormányfő – ma alelnök – szerint Irak egy regionális összeesküvés áldozatává vált, melynek eredményeként olyan helyzet állt elő, hogy megbomolhat az ország területi egysége. Az alelnök úgy jellemezte az amerikai vezetésű koalíciós haderő tevékenységét, mint aminek nem áll szándékában a terrorszervezet felszámolása, ehelyett saját jelenlétét akarja állandósítani a régióban.

“Hihetetlen – és egyben elfogadhatatlan is -, hogy több mint 60 ország alkotja ezt a koalíciót, ami a legmodernebb fegyverekkel és légierővel már a 14. hónapja folytat katonai beavatkozást, és az Iszlám Állam még mindig működik az országban.”

Máliki hangsúlyozta, hogy Ramadi városát és az ország legnagyobb olajfinomítóját kaparintotta meg az Iszlám Állam, és ez már azt követően történt, hogy a nyugati koalíció elkezdte bombázni a terroristák állásait – ami bizonyítékul szolgálhat arra, hogy a szövetségeseknek nem áll érdekében a terrorszervezet felszámolása, ezért nem is tesznek kellő erőfeszítéseket annak érdekében.

A politikus akként összegezte az amerikai légierő ISIS elleni fellépését, hogy az teljesen hatástalan volt. Ugyanakkor felvetette annak lehetőségét, hogy a nyugati koalíció nem a terrorszervezet felszámolásában érdekelt, hanem az ország több részre szakításában.

“A koalíció egyes tagjai saját stratégiáikat követik, aminek eredményeként az ISIS máig nem lett megsemmisítve. Azt is figyelembe veszik, mi történne az ISIS megsemmisítését követően. Úgy gondolom, a koalíció döntésképtelen, mert számos egyéb lehetőséggel is számolnak; milyen lesz a helyzet Irakban, a térségben, ha az országhatárok nem változnak? Talán az ISIS a kulcselem ahhoz, hogy Irakban és a térség egészében megváltoztassák a helyzetet?”

Máliki a nyugati koalíció több mint egyéves eredménytelenségére ellenpéldaként az orosz beavatkozást hozta fel, ami napok leforgása alatt ért el látványos eredményeket. Az alelnök hangsúlyozta, hogy Oroszország kézzel fogható segítséget nyújtott – fegyvereket szállított a kormányerőknek – Moszul eleste után, és a légierő szíriai beavatkozása nem csak az orosz katonai gépezet hatékonyságát, de annak határozottságát, célszerűségét is mutatta.

Az iraki alelnök hangsúlyozta, hogy az orosz légierő intenzív bombázásai leállították a terrorszervezetek offenzíváját, és egyben új lelket öntöttek a sokévi háború által demoralizált szíriai kormányerők tagjaiba.

“Eközben hol volt a több mint 60 országból álló koalíció? 14 hónap alatt semmit nem értek el Irakban.”

Máliki elmondása szerint a nyugati országok azt hitték, az orosz katonai jelenlét a Közel-Keleten véget ért; emiatt megengedték maguknak, hogy ne pusztítsák el a terrorszervezetet, hanem a terrorizmus saját nélkülözhetetlenségük alátámasztására használják fel. Ennek azonban napok leforgása alatt véget vetett az orosz beavatkozás, és a terrorszervezet ellen, Irak területén folytatott harc is nagyságrendekkel hatékonyabbá válhat, ha az orosz légierő Irakban is bombázni kezdené a terroristák állásait.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 830 664 megtekintés

Videó: 28 137 781 megtekintés

Látogatók

Összesen5173497

Jelenleg az oldalon

36
Online

Interreg CE1013 REFREsh