Magyarország elkötelezett a tájfajták védelmében és a növényi szaporítóanyagok forgalmazási rendszere ellenőrzési színvonalának megőrzésében, ezért az Európai Bizottság által a szaporítóanyag-előállítás és -forgalmazás területén kidolgozott jogszabálytervezet vitájában számít a többi érintett tagállam támogatására - mondta Feldman Zsolt hétfőn az MTI-nek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára minderről annak kapcsán beszélt, hogy a hónap elején az Európai Bizottság véglegesítette a növényi szaporítóanyagok termesztésére és forgalmazására vonatkozó alapjogszabály-tervezetét, amelyben Magyarország számára több elfogadhatatlan kitétel látott napvilágot.

Feldman Zsolt emlékeztetett: az Európai Bizottság által a vetőmag-szabályozás területén most közzétett tervezetet a következő két évben vitatják meg a tagállamok, és az a bizottság tervei szerint 2018-tól lépne hatályba, ám a magyar érdekek védelme indokolja a határozott kormányzati álláspont képviseletét már a tárgyalások megkezdésekor.

A megismert szövegtervezet jelenlegi állapotában - az ezzel kapcsolatban felröppent hírekkel szemben - nem veszélyezteti azokat az agro-biodiverzitás területén elért vívmányokat, amelyeket Magyarország például a helyi és tájfajták elterjesztése tekintetében elkönyvelhet - tette hozzá. Az elmúlt három év során ugyanis a magyar szakemberek megalkották a szántóföldi növények, zöldségek és gyümölcsök egyszerűsített fajtajegyzékbe vételét segítő jogszabályi hátteret, amelynek eredményeképpen például gyümölcsökből 120 tájfajtát regisztráltak eddig, forgalmazhatóvá téve azokat ezáltal.

Magyarország jelenleg a harmadik legnagyobb vetőmag-exportőr az Európai Unióban, mintegy 120-130 ezer hektáron termeszt vetőmagot, és évente 170-190 milliárd forint árbevételt ér el az ágazat. Az ország pozíciójának megőrzéséhez továbbra is szükséges a vetőmag-előállítás magas színvonalú szabályozásának és ellenőrzésének lehetősége.

Magyarország számára éppen ezért elsődleges, hogy az Európai Unióban a vetőmagot ne kezeljék úgy, mint bármilyen más mezőgazdasági árut, és az új szabályozás ne lazítsa fel azt a szigorú rendszert, amelyben a vetőmag most előállítható és forgalmazható. "A bizottság javaslata jelenlegi formájában inkább ezen a területen jelent számunkra problémát" - mondta Feldman Zsolt.

A helyettes államtitkár hozzátette: tapasztalataik szerint a bizottság által most asztalra tett javaslat a nagy vetőmagtermelő országok számára - a szabályozás lazítása miatt - szintén nem elfogadható. "Rájuk számítunk Magyarország partnereiként a jogszabályok következő időszakban meginduló vitájában" - mondta.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 080 601 megtekintés

Videó: 48 310 727 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921913

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh