Elsősorban bányászattal és környezetvédelemmel foglalkozó szakemberekből és cégvezetőkből álló német delegáció látogatott Baranyába a hétvégén. A német partnerekkel való kapcsolatépítés távlati célja egy új iparág, a szénvegyészet meghonosítása a Mecsekben.

A Német Bányászati, Geológiai és Környezetvédelmi Szövetség (VBGU) közel húsz fős delegációja látogatott a héten Baranyába, hogy a helyi vállalatok és önkormányzatok képviselőivel találkozzon. Mindez egy régebbre visszanyúló együttműködés újabb fejezete. A mecseki szénvagyon hasznosításán dolgozó komlói önkormányzat a berlini magyar nagykövetség közvetítésével lépett kapcsolatba a német gazdaság és a politika azon szereplőivel, akiknek komoly tapasztalatuk van a felhagyott bányászatot követő nyersanyag-hasznosítás, a területfejlesztés és a rekultiváció területén.

Polics József polgármester márciusban Berlinben tárgyalt a VGBU vezetőivel és a Baranyához hasonló bányászati örökséggel rendelkező szászországi tartományi kormány képviselőivel. „Együttműködési lehetőségeket keresünk olyanokkal, akik a maguk hazájában hasonló problémákkal néztek, néznek szembe, mint mi Baranyában. Ezek a német vállalatok XXI. századi, környezetkímélő technológiákkal rendelkeznek, amelyek révén potenciális technológiai partnerek lehetnek a mecseki szénvagyon hasznosításában. Az új iparág, a felszínre hozott szén kémiai hasznosításán alapuló szénvegyészet Baranyában egyelőre csak terv – Németországban azonban már realitás” – foglalta össze az együttműködés perspektíváit a polgármester.

A tanulmányút résztvevői a szakmai egyeztetések mellett meglátogatták a megye érdekesebb létesítményeit, például a jelenleg is termelő vasasi és a felhagyott Karolina-külfejtést. Pénteken pedig nyilvános német-magyar üzletember-találkozóra és konzultációra is sor került Pécsen, ahol a nyersanyagvagyon hasznosításában lehetőséget látó hazai vállalkozások képviselői is kapcsolatokat építhettek.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 737 019 megtekintés

Videó: 48 944 174 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030472

Jelenleg az oldalon

67
Online

Interreg CE1013 REFREsh