Oroszország és Törökország megállapodott, hogy október 15-re demilitarizált ütközőövezetet hoz létre a szíriai Idlíb tartományban a kormánycsapatokat és a Damaszkusz ellen harcoló erőket elválasztó demarkációs vonal mentén - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Szocsiban, ahol több órán át tárgyalt török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal.

Putyin közlése szerint orosz és török katonák közösen fognak járőrözni a kormánycsapatokat és a Damaszkusz ellen harcoló erőket elválasztó, 15-20 kilométer hosszú zónában, amelyből ki fogják vonni a radikális ellenzék, egyebek között a Dzsabhat Fatah es-Sám elnevezés használatára áttért an-Nuszra Front dzsihadista csoport fegyvereseit.   

Október 10-ig Erdogan javaslatára az övezetből ki kell vonni a nehézfegyverzeteket - a tankokat, a sorozatvetőket, az ágyúkat és az aknavetőket. Ugyancsak török előterjesztésre legkésőbb az év végéig helyre kell állítani a közlekedést az Aleppó-Latakia és Aleppó-Hama autópályán.    

Putyin hangsúlyozta, hogy az Erdogannal - a túlnyomórészt ellenzéki fegyveresek által Idlíb tartományról folytatott eszmecsere során - sikerült "egyeztetett megoldásokra jutni". Rámutatott, hogy az orosz felet elsősorban az ellenzéki erők által Aleppóra, valamint a tartuszi és hmejmími orosz bázisra jelentő fenyegetés aggasztotta.   

Az orosz elnök közölte, hogy a szíriai vezetéssel, amely "egészében véve támogatja ezt a megközelítést", a közeljövőben konzultációk lesznek a demilitarizált övezet létrehozásáról. Hozzátette: Moszkva és Ankara megerősítette eltökéltségét, hogy küzdeni fog a terrorizmus minden megnyilvánulása ellen Szíriában.    

Úgy vélekedett, hogy a tervezett lépések végrehajtása lökést ad a szíriai konfliktus politikai rendezésének, a Genfben folytatott tárgyalásoknak és a menekültek hazatérésének. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a szíriai alkotmányozó tanács mielőbb megkezdje munkáját. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn ugyancsak Szocsiban, a török hivatali partnerével, Hulusi Akarral folytatott megbeszélés után bejelentette, hogy a szíriai kormányerők nem indítanak offenzívát Idlíb tartományban. A kérdésre, hogy vajon Damaszkusz hajlandó-e elhalasztani a támadást, Sojgu felmutatta az Akarral Idlíbről frissen aláírt egyetértési memorandumot, és azt mondta: "Az elkövetkező órákban egyeztetni fogjuk mindazokat az álláspontokat, amelyek le vannak fektetve ebben a dokumentumban".   

Erdogan megerősítette Putyinnak a demilitarizált ütközőzóna-megállapodásról elmondott szavait, hangsúlyozva, hogy az ellenzék ott marad az általa ellenőrzött területeken.    

"Cserébe biztosítjuk azt, hogy a radikális csoportok, amelyeket Oroszországgal együtt fogunk kijelölni, ne legyenek jelen az adott övezetben (a pufferzónában)" - mondta.    

Hangot adott meggyőződésének, hogy a megállapodás révén nagy humanitárius katasztrófának sikerült elejét venni. Közölte, hogy Törökország kiterjeszti megfigyelőposztjait az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben. Ankara jelenleg 12 ilyennel rendelkezik.    

Putyin és Erdogan tárgyalása négy óráig tartott Szocsiban. A két vezető legutóbb alig 10 napja a teheráni iráni-orosz-török csúcson tárgyalt egymással a szíriai rendezésről. Az orosz elnök ott elutasította az idlíbi tűzszünet gondolatát.   

Az idlíbi támadás terve aggodalommal töltötte el Törökországot, amely így is 3 millió menekültet fogadott be. Moszkva a maga részéről azt hangoztatta, hogy terroristák nyugati támogatással színlelt vegyifegyver-támadásokra készülnek, amelyek ürügyet szolgáltathatnak egy Szíria elleni újabb amerikai-brit-francia katonai csapáshoz.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 870 megtekintés

Videó: 47 974 259 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888039

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh