Néhány európai uniós tagállam kapacitásának és terhelhetőségének határához ért, miközben az EU-nak nincs elegendő hatékony eszköze a menedékkérők beáramlásának csökkentésére - közölte hétfő esti brüsszeli sajtótájékoztatóján Jean Asselborn, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg bevándorlási ügyekért felelős minisztere.

Asselborn az uniós belügyminiszterek általa elnökölt rendkívüli tanácskozását követően úgy nyilatkozott: az EU külső határán felállítandó regisztrációs pontoknak (hot spotoknak) a lehető leghamarabb és megnövelt kapacitással kell működniük, ez lehet az egyik megoldása a migrációs hullámnak.

Mivel Olaszországban és Görögországban a regisztrációs pontokon nem tudnak minden menedékkérő ügyében eljárni, a tanácskozáson részt vevő miniszterek további ilyen állomások felállításának ötletét vetették fel. A migránsútvonalak mentén - különös tekintettel a balkáni országokra - a menedékkérők számára információs és regisztrációs "támogató központokat" (Processing Centers) hoznának létre - tájékoztatott a luxemburgi miniszter.

A koncepció még kidolgozásra vár, de az azt felvázoló miniszterek azt várják az újonnan létrehozandó központoktól, hogy megállítsák az egyre súlyosbodó menekült-beáramlást, valamint hogy segítsenek azonosítani a papírok nélkül érkezőket, hiszen "tudnunk kell, ki kopogtat az ajtónkon" - hangsúlyozta a miniszter.

Az unió területén belül létrehozandó központok szerepe elsősorban abban állna, hogy megszervezze a menekültek tagországok közötti elosztását. "Európába sem a bejutás, sem a letelepedés nem választás kérdése" - húzta alá a miniszter. Asselborn hozzátette: vannak olyanok, akik megtagadják a hatóságokkal való együttműködést, holott Európában mindenkire és mindenhol ugyanazok a szabályok és kötelességek vonatkoznak.

Ennek érdekében információs kampányt kíván indítani az EU a migránsok számára, melynek keretében jogaikról és kötelességeikről tájékoztatják őket.

Jean Asselborn azt is közölte, hogy a Tanács decemberben megbeszélést tervez a Schengeni Övezet jövőjéről és néhány tagország Európán belüli határainak ideiglenes visszaállításáról.

Ditrisz Avramopulosz, az unió migrációügyi biztosa a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a görög és az olasz regisztrációs pontok működnek, és igaz, hogy újabb állomások állnak munkába november végéig, de ideje elkezdeni a menekültek tagállamok közötti elosztását.

Az EU külső határainak védelme közös feladat, ezért az év végéig az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex megerősíti jelenlétét a görög partoknál, ahol Törökország felől jelenleg naponta tízezrével érkeznek menekültek az unió területére - mondta a biztos, kiemelve, hogy a tagországok egyedül nem fogják tudni megoldani a válságot, csak összehangolt, közös politika mentén, szolidáris alapon.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 401 megtekintés

Videó: 48 290 401 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919825

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh