Egy új ENSZ-jelentés szerint megszilárdították pozícióikat és teret nyernek Líbia középső részén az Iszlám Állam szervezetének hűséget esküdő fegyveres csoportok.

A kaotikus észak-afrikai országban működő ENSZ-misszió hétfőn közzétett jelentése a tengerparti Szirtet, Haravát és en-Nófliját emeli ki, mint amelyek térségében az Iszlám Államhoz kötődő csoportok újabb területeket vontak ellenőrzésük alá az elmúlt hónapokban.

Az országot egykor vezető Moammer Kadhafi 2011-es bukása óta Líbia politikai káoszba süllyedt. Tavaly óta két kormány, illetve két parlament működik: a nemzetközileg elismert törvényhozásnak és kabinetnek az ország keleti részében van a székhelye, a másiknak Tripoliban. A nemzetközi közösség a két kormányt igyekszik rávenni, hogy kössön békemegállapodást, a líbiai fegyveres csoportok azonban inkább kiaknázzák a káoszt.

Az ENSZ emberi jogi hivatalának és líbiai támogató missziójának (UNSMIL) közös jelentése arra is kitér, hogy a líbiai konfliktusban a felek olyan nemzetközi jogsértéseket – egyebek közt kínzásokat és tömeges, nyilvános kivégzéseket – követnek el, amelyek háborús bűncselekménynek minősülhetnek.

Az elmúlt években menekültek és migránsok ezrei keltek útra Líbiából Európa felé, vállalva a nemegyszer halálos veszélyt jelentő átkelést a Földközi-tengeren. Az ország polgárháborús viszonyai közepette nyilvánvalóan virágzik az embercsempészet.

A világszervezet közleményben tudatta, hogy új líbiai különmegbízottja, Martin Kobler veterán német diplomata kedden veszi át posztját spanyol elődjétől, Bernardino Leontól, aki nem járt sikerrel a szemben álló líbiai felek párbeszédének elősegítésében, és kínos diplomáciai botrányokba keveredett.

Forrás: globoport.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 728 911 megtekintés

Videó: 28 824 351 megtekintés

Látogatók

Összesen5228390

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh