Az Al-Kaida terrorszervezet szíriai szekciójaként ismert Al-Nuszra Front nyilvánosságra hozott egy videofelvételt, amiben köszönetet mond a Szabad Szíriai Hadseregnek a TOW páncéltörő rakéták átadásáért. A rakétákat az Egyesült Államok adta a “mérsékelt ellenzéknek”, ami továbbadta a terrorszervezeteknek.

A videofelvételen az Al-Nuszra Front egy parancsnoka köszönetet mond a Szabad Szíriai Hadseregnek, amiért az ő alakulata számára is adtak a TOW páncéltörő rakétákból. Az esetről a FARSZ iráni hírügynökség számolt be. Ezek a fegyverek amerikai gyártmányok, melyeket az Egyesült Államok hivatalosan is bevallottan adott át a kormány ellen harcoló, általuk “mérsékelt ellenzéknek” nevezett fegyveres csoportoknak. A lap emlékeztetett, hogy az Al-Nuszra Front márciusban “A Hódítás Hadserege” néven szövetségre lépett az azóta már több részre szakadt Szabad Szíriai Hadsereggel, amely átadta a terrorszervezet számára az amerikaiaktól kapott fegyverek egy részét, majd több összecsapásban is szövetségesként harcoltak a kormányerők ellen. A szövetség részeként pedig számos terrorszervezetnek, köztük az Al-Nuszra Frontnak és az Ahrar al-Shamnak hozzáférése volt a Szabad Szíriai Hadsereg fegyverkészletéhez, melyet az Egyesült Államoktól és térségi szövetségeseitől kaptak.

A Washington Post szerint 2013 folyamán a Raytheon közel 14 ezer TOW páncéltörő rakétát adott el Szaúd-Arábiának, majd a készletet a CIA ügynökeinek felügyeletével kezdték leszállítani Szíriában működő “ellenzéki csoportoknak”. A Washington Post akkor hangsúlyozta, hogy a rakéták nem kerültek az Al-Nuszra Fronthoz. Azonban – mint az iráni sajtó beszámolója is mutatja – az amerikaiak által támogatott fegyveres csoportok később szövetségre léptek terrorszervezetekkel, melyek így megkapták a hivatalosan nem nekik szánt amerikai fegyvereket. Az amerikai kormány nem vállalja a felelősséget a terroristák fegyverzéséért; a tényleges leszállítás bűnét Szaúd-Arábiára hárítják, a Szabad Szíriai Hadsereg kiképzési és fegyverzési programja a hivatalos jelentések szerint soha nem is járt látványos eredménnyel, az amerikai jelentésekben pedig értelemszerűen nem szerepel, hogy más országok által nekik átadott fegyverek később hova kerültek.

A BGM-71 TOW páncéltörő rakéta a világ egyik legelterjedtebb tankelhárító rakétája, amely több mint 40 ország fegyveres erői által van rendszeresítve, és világszerte több mint 15 ezer harcjárműbe integrálták. Szíriában a kormányerők Hamá területén orosz légi-támogatással indított offenzívájában bizonyítottan ezt a fegyvert használták a terrorszervezetek, aminek köszönhetően több mint száz harcjárművet lőttek ki. Az amerikaiak által a szíriai “mérsékelt ellenzéknek” adott fegyverek bizonyítottan a terroristákhoz kerültek, és a Szíria legitim kormányának nyújtott orosz katonai segítség ellensúlyozásában töltenek be kulcsszerepet – vagyis az ország stabilizálását akadályozzák.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 244 964 megtekintés

Videó: 38 485 003 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5892176

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh