A NASA műholdas felvételeinek segítségével a Földet borító vízfelület változását vizsgálta meg egy holland kutatócsoport az elmúlt harminc év távlatában.

Megállapításuk szerint a három évtized alatt 115 ezer négyzetkilométernyi területen váltotta fel a szárazföldet vízfelület, míg 173 ezer négyzetkilométeren az egykori vízfelület helyén szárazföld alakult ki - ismertette az adatokat pénteken a BBC News.

A legnagyobb változáson a Tibeti-fennsík ment át: a gleccserek olvadásának következtében sok száz tó alakult ki a régióban. A szárazföld térnyerése viszont a leglátványosabban az Aral-tónál tapasztalható, amely már szinte teljesen kiszáradt, miután a vizét tápláló folyókat öntözésre fogták be.

A holland Deltares Kutatóintézet tudósai a Nature Climate Change folyóiratban közölték kutatási eredményeiket. A szakemberek a NASA Landsat műholdjainak felvételeit dolgozták fel és elemezték, amelyek évtizedek óta figyelik a Földet. A műholdas képek akár 30 méteres felbontásig is megmutatják a Föld felszínét, azért jól érzékelhető rajtuk a szárazföld és vízfelület változása.

A kutatók a műholdas adatok alapján azt is meg tudták állapítani, hogy korábban nem ismert gátak is növelték a vízfelületet. "Tudtuk, hogy Mianmarban számos gátat építettek, ám arról nem volt adat, hogy pontosan mennyit. Felfedeztük, hogy Észak-Koreában, rögtön a dél-koreai határtól északra is épülnek gátak" - számoltak be a tanulmány szerzői.

A szárazföld térnyerését tapasztalták a kutatók a Las Vegas melletti Mead-tónál, amely 222 négyzetkilométert vesztett vízfelületéből, ez most már szárazföld.

A tengerparti térségek változásait szintén elemezték a kutatók. Meglepetésükre a partvidék összességében nagyobb szárazföldi területtel - 33 ezer 700 négyzetkilométerrel - gazdagodott, mint amennyit a globális felmelegedés miatt a vízszint emelkedése elnyelt, az utóbbi ugyanis számításuk szerint 20 ezer száz négyzetkilométer volt.

"Arra számítottunk, hogy a tengerszint emelkedése miatt a partvidék szárazföldi területe csökken, de a legmeglepőbb dolog az, hogy a tengerparti szárazföldek területe az egész világon nő. Több földet tudunk létrehozni, mint amennyit a vízszint növekedése elvesz" - mondta el Fedor Baart, a kutatóintézet tudósa.

Dubajban például jelentősen nőtt a tengerparti szárazföld területe, mivel új szigeteket hoztak létre, amelyeken luxusházakat építtettek. Baart hozzáfűzte, hogy Kínában a Sárga-tengertől egészen Hongkongig átformálták az egész partvonalat.

Akad néhány régió, többek között az Amazon-vidéke, ahol a szárazföldet elborító víz és a vízfelületet kiszorító szárazföld változásának aránya szinte egyforma a folyó természetes mozgása révén - derül ki a tanulmányból.

A tudósok szerint a globális változások mértékének felmérése után azok természeti hatásainak vizsgálatával kell folytatni a kutatást.

Forrás: MTI Kattintson ide... Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 456 megtekintés

Videó: 47 967 368 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887463

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh