A csütörtöki elvi döntés után a német kormány várhatóan kedden jóváhagyja a részvételt, s a parlamentben, a Bundestagban sem lesz hosszú a vita, így a bevetés a tábornok szerint még az idén elkezdődhet.

„Katonai szemszögből a repülőgépek és hajók működtetéséhez szükséges létszám előreláthatólag 1200 lesz” – mondta Wieker tábornok. A német részvétel az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban a Bundeswehr jelenlegi legnagyobb szabású külföldi bevetése lesz.

Németország az Iszlám Állam elleni szíriai harcba mindenekelőtt a Bundeswehr légierejének (Luftwaffe) Tornado típusú felderítő repülőgépeivel és egy hadihajóval akar bekapcsolódni. A tervek szerint 4-6 Tornado és egy fregatt alkotja majd a német kontingenst. Szakértők szerint legalább kétszáz katona kell, hogy szolgáljon a német fregatton, amely a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozót védi majd a Földközi-tengeren. A Bundeswehr vezetése egy üzemanyag-utántöltő repülőgépet is előirányzott a küldetéshez.

A Tornado felderítő gépek két helyszínen, a törökországi Incirlikben és a jordániai Ammanban állomásoznak majd, erről már tárgyalások folynak mindkét országgal.

A légitámadásokban való német részvételt a Bundeswehr főfelügyelője jelenleg nem tartaná ésszerűnek.

Katonailag ésszerű az, amire szükség van. S az, amire most szükség van, a felderítő tevékenységünk – mondta Wieker, megjegyezve, hogy az IÁ elleni légitámadásokra a koalíciónak elegendő erői és eszközei vannak.

Németország bekapcsolódását Franciaország kérte a november 13-i párizsi terrortámadások után az uniós partnereitől az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikkének 7. bekezdésére hivatkozva. Ez kimondja, hogy „a tagállamok valamelyikének területe elleni fegyveres támadás esetén a többi tagállam – az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikkével összhangban – köteles minden rendelkezésére álló segítséget és támogatást megadni”. A szerződés kölcsönös katonai segítségnyújtásra vonatkozó előírását eddig még sose alkalmazták.

Forrás: kitekinto.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4145687

Jelenleg az oldalon

9
Online