Az amerikai hírszerzés vasárnaptól befejezi a telefonos kommunikációra vonatkozó metaadatok gyűjtését és áttér a "fókuszáltabb és célzottabb" rendszerű tevékenységre - közölte a hétvégén a nemzeti hírszerzés igazgatójának (DNI) hivatala.

A váltás több mint két évvel azután következik be, hogy az utóbb Moszkvába szökött informatikus, Edward Snowden leleplezte a külföldi jelhírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát. Ennek keretében a kémszolgálat amerikaiak millióinak telefonhívásaira vonatkozó adatokat (így például az érintett telefonszámokra és a hívás hosszúságára vonatkozó metaadatokat) gyűjtött és tárolt. A beszélgetések tartalmához azonban csak egy titkos bíróság (FISC) felhatalmazásával férhetett hozzá az NSA.

Barack Obama elnök júniusban írta alá azt a törvényt (USA Freedom Act), amely megfosztotta az NSA-t a tömeges adatgyűjtés jogától. A jogszabály értelmében a hírszerzés kizárólag célzott felhatalmazás vagy bírósági végzés birtokában gyűjthet metaadatokat a telefontársaságoktól.

A most véget érő tömeges adatgyűjtés támogatói szerint az eljárás a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően nagyban segítette a terrorista tevékenység feltérképezését. Jogvédő csoportok szerint azonban a régi rendszer túlságosan széleskörű felhatalmazást adott a kormánynak az állampolgárok megfigyeléséhez.

Az NSA kérte, hogy 2016. február 29-ig korlátozott hozzáférése legyen a korábban elmentett metaadatokhoz. A folyamodványt a FISC mérlegeli.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4616752

Jelenleg az oldalon

5
Online