Azt azonban még a szakértők sem tudják, hogy pontosan mi váltja ki ezt.

Érdekes írás látott napvilágot a Vice oldalán, amelyben a lap egyik munkatársa számol be saját projektjének eddigi eredményeiről. Ebből kiderül, hogy a szerző saját tapasztalata alapján okostelefonjaink szinte állandóan lehallgatnak minket, a személyes beszélgetések tartalmát pedig többek között reklámokban használják fel.

A gyanú akkor merült fel a cikk írójában, amikor egy szórakozóhelyen barátaival beszélgetett nemrég megejtett japán útjáról és az ottani tapasztalatokról. Ezt követően szinte azonnal japán utakkal kapcsolatos reklámok bukkantak fel iPhone készülékén, később pedig (immár tudatosan) megismételte a tesztet, pólókról, cipőkről, valamint egyetemi kurzusokról beszélgetve, miközben telefonját a zsebében hordta. Az említett témákkal és termékekkel kapcsolatos ajánlatok ugyanúgy elkezdtek megjelenni telefonján, amiből azt a következtetést vonta le, hogy a készülék szinte állandóan figyel és továbbítja a személyes beszélgetéseik tartalmát. Ezt követően biztonsági szakértőket is megkérdezett a témáról, akik azonban nem tudtak egyértelmű választ adni.

Maga tény, hogy a telefonok és a rajtuk lévő alkalmazások gyakorlatilag mindig lehallgatnak minket, nem túl meglepő, hiszen ma már a kütyük jó része folyamatosan figyel az „OK Google” és „Hey Siri” utasításokra, hogy ennek megfelelően azonnal aktiválja a digitális asszisztenst. Úgy tűnik azonban, hogy számos alkalmazás visszaél a mikrofon használatával kapcsolatos engedéllyel, itt pedig időről-időre lehallgatnak minket, bár azt még nem tudjuk, hogy ezt pontosan mely szavak (vagy egyéb tényezők) váltják ki – ez valószínűleg az adott alkalmazástól függ. Az aktuális helyszín nyomon követése szintén fontos tényező, a legtöbb készüléken ez bekapcsolva marad, az Apple pedig a Significant Locations funkció révén több saját alkalmazáson belül is további információkat bocsájt rendelkezésünkre.

Ez utóbbi persze kikapcsolható, míg az appok kíváncsiskodása jóval bonyolultabb kérdés. Még nem tudjuk, hogy a Facebook és társainak ezen gyakorlata milyen ellenlépéseket vált majd ki a felhasználói oldalon.

Forrás: sg.hu / vice.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 614 megtekintés

Videó: 47 972 596 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887900

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh