A világ megérezte Kína növekvő gazdasági gondjait 2015-ben, ami jól mutatja, hogy az egykor elszigetelt piac a globális pénzügyek egyik főszereplőjévé lépett elő - írta a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap.

A kínai értékpapírpiacokat jellemző kilengések Londontól New Yorkig megrázták a piacokat, egyes feltörekvő országok devizáit közel két évtizedes mélypontokra lökték, miközben a nyersanyagárak hatéves mélységbe süllyedtek - olvasható a lap év végi összegzésében.

Az újság honlapján közzétett írás szerint a kínai tőzsdék nyári összeomlása és a jüan váratlan augusztusi leértékelése megijesztette a befektetőket világszerte, és a következmények reflektorfénybe állították a pénzügyi piac növekvő nehézségeit.

A sanghaji értéktőzsde irányadó indexe december 30-án még mindig 10,5 százalékkal haladta meg egy évvel korábbi értékét, pedig nyár óta több mint 40 százalékkal gyengült. Ezzel a teljesítménnyel jócskán lekörözte a New York-i tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatójának 0,2 százalékos növekedését, és meghaladta a frankfurti DAX-30 index 9,6 százalékos, illetve a tokiói Nikkei-225 index 9,1 százalékos egy évre visszatekintő emelkedését.

Kína kisebb tőzsdéje, a sencseni még jobban szerepelt: irányadó indexének értéke 66 százalékkal haladja meg a tavaly év végit, és ezzel a világ egyik legjobban teljesítő indexe volt.

Eközben a kínai fizetőeszköz, a jüan rekordmértékben, több mint 4 százalékkal gyengült idén. A pénzügyi rendszer megnyitása nehézkésen haladt a tavalyi indulás után. Az illetékes hatóságok lépéseket tettek a jüan mint globális deviza szerepének erősítésére, jóváhagyták azokat a terveket, hogy a piacok nagyobb befolyással bírjanak az árak meghatározásában, és megnyitották a kötvénypiacot több külföldi befektető előtt. Bírálatokat kaptak azonban piaci beavatkozásaikért, a rossz kommunikációért és olykor ügyetlen intézkedéseikért.

A Goldman Sachs bankcsoport közgazdászai szerint Kína "vitathatatlanul vezető szerepet játszott a globális piacokon" 2015-ben, noha az anyaországban forgó kínai részvényeknek kevesebb mint 2 százaléka, a kötvényeknek pedig kevesebb mint 3 százaléka áll külföldi tulajdonban.

Az idei globális felfordulás Kína felemelkedéséről tanúskodik, Kína világpiaci befolyása tőkepiacának gyarapodásával párhuzamosan növekszik - mondta Ilya Feygin, a New York-i székhelyű WallachBeth Capital brókercég igazgatója.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 598 071 megtekintés

Videó: 27 931 502 megtekintés

Látogatók

Összesen5155527

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh