Az államfőválasztás után beköszöntő új politikai korszak kezdetéről írt az osztrák sajtó, továbbá a kormánykoalíció fennmaradásáról és a két nagy párt, a szociáldemokrata párt és a néppárt vezetőváltásáról találgatott hétfőn.

Nem várt eredmény született a vasárnapi ausztriai államfőválasztáson. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer 36,40 százalékkal végzett az első helyen az előzetes eredmények szerint. A második a Zöldek által támogatott Alexander van der Bellen lett, így ők ketten vehetnek részt az egy hónap múlva rendezendő második fordulón. A kormánypártok két jelöltje, a szociáldemokrata és a néppárti induló súlyos vereséget szenvedett. Eddig Ausztria államfője mindig e két nagy párt soraiból került ki.

A Die Presse című konzervatív osztrák lap főszerkesztője "földrengésszerű" eredményről írt, amely szerinte megmutatta, hogy az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) nem tudnak már kizárólag ketten együtt kormányozni, "lejárt az idejük". Rainer Nowak szerint "egy fejezet véget ért", a nagypártok dominanciája megszűnt. A politikának meg kell értenie, hogy egy korszak utolsó hónapjait éljük, amikor a fiatal választók az ország politikai életének és stílusának változását követelik és valósítják meg - írja Nowak.

A Der Standard című liberális lap főszerkesztőjének véleménycikke szerint új politikai korszak kezdődött, amelyben döntő szerepe volt a kormányzati politikával való elégedetlenségnek. Alexandra Föderl-Schmid szerint a kormányzó pártok kispárttá zsugorodtak, így számukra nem marad más, mint a második fordulóban a Zöldek által is támogatott jelölt mellé állni, hiszen "egy szabadságpárti politikus az államfői székben fordulópontot jelentene, és szimbolikus erővel bírna".

A lap másik írása szerint nem fordulhat elő, hogy a szociáldemokrata és néppárti vezetők tétlenül mennek el az eredmény mellett, hiszen így a 2018-as választási esélyeiket teszik kockára. A néppárton belüli vezetőváltás a szerző szerint azon múlik, hogy Sebastian Kurz jelenlegi külügyminiszter készen áll-e arra, hogy átvegye Reinhold Mitterlehner pozícióját, és hasonlóan a szociáldemokrata Werner Faymannnak is fel kell tennie a kérdést, hogy mennyivel fontosabbak neki a saját érdekei a párt érdekeinél.

A Der Standard másik véleménycikke megállapítja: Norbert Hofer győzelme azt mutatja, hogy az osztrákok nagy része előnyben részesíti az autoriter politikát - amely a szerző szerint az utóbbi években Magyarországon és a Lengyelországban is kifejlődött -, vagyis a parlament gyengülését, a brüsszeli előírásokkal való szembenállást és a médiaszabadság korlátozását.

A Kurier című független lapban megjelent véleménycikk szerint az ország kettészakadt. Helmut Brandstätter főszerkesztő kijelenti: vasárnap bebizonyosodott, hogy a két kormánypárt kormányzási képességeinek a határához ért. A szerző szerint a választási eredmény azt mutatja, hogy az ország lakosai a kormány, a két koalíciós párt, a pártfunkcionáriusok és a szervezetek ellen szavaztak.

A Wiener Zeitung című lap szerzője szerint a választás az SPÖ és a ÖVP számára akkora pofont jelentett, amellyel senki nem számolt. Reinhard Göweil úgy véli, hogy a pártok most másra, például a közvélemény-kutatókra próbálják hárítani a felelősséget. Meglátása szerint azonban az eredmény azért született, mert a kormány a menekültkérdésben nem adott megoldási lehetőséget az osztrák lakosok számára.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 813 873 megtekintés

Videó: 49 002 199 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7040436

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh