John Richardson admirális, az amerikai haditengerészet hadműveleti vezetője hétfőn az Oroszországgal fenntartott viszony normalizálását szorgalmazta, tekintettel az elmúlt hetekben a Baltikum térségében történt orosz-amerikai incidensekre.

Richardson tengernagy a Pentagonban (az amerikai védelmi minisztériumban) újságírókkal beszélgetve adott hangot véleményének. Szerinte az elmúlt hetekben lefolyt légi és tengeri incidensek nem voltak drámaiak, s nem vonható le belőlük az a következtetés, hogy Moszkva provokálni szeretné Washingtont.

"Oroszország nem próbál nyílt katonai összetűzést kiprovokálni" - fogalmazott John Richardson, aki az incidenseket inkább afféle "jelzésekként" értékelte. "Moszkva jelzést küld a Baltikumban megnövekedett amerikai katonai jelenlétre válaszul" - vélekedett a hadműveleti főnök. Fontosnak tartotta leszögezni, hogy a térséget Oroszország saját érdekszférájának tartja. "Mi továbbra is figyelemmel kísérjük, hogyan alakulnak, merre fejlődnek a dolgok, s a térségben lévő amerikai katonai parancsnokok az elkövetkező hónapokban a hadműveletek normalizálására törekszenek" - fogalmazott a tengernagy.

Richardson ugyanakkor hozzátette, hogy a Balti-tengeren történteknek megvan az a potenciális veszélyük, hogy félreértések és rossz becslések miatt vagy az amerikai, vagy az orosz katonák tüzet nyitnak a másik félre, s ezzel fegyveres konfliktust gerjeszthetnek a két ország között.

Az orosz légierő gépei ugyanis az elmúlt hetekben számtalanszor repültek túl közel a térségben lévő amerikai USS Donald Cook nevű hadihajóhoz, de az orosz védelmi minisztérium mindahányszor cáfolta, hogy szándékos provokációról lett volna szó. John Kerry, az amerikai diplomácia irányítója hétfőn ugyanakkor megjegyezte: jogos lett volna, ha az amerikai rombolóhajóról tüzet nyitnak az orosz gépekre.

Egy hónappal ezelőtt Curtis Scaparrotti, az amerikai hadsereg tábornoka a szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán azt fejtegette, hogy minden lehetőséget, akár katonai erő alkalmazását is fontolóra kell venni, ha Oroszország továbbra is "zaklatja" a Baltikumban lévő amerikai erőket. Scaparrotti - akit Barack Obama elnök az Európában állomásozó amerikai haderő vezetőjének jelölt - akkor leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok fenntartja magának a jogot a nemzetközi vizeken végrehajtandó műveletekre.

John Richardson tengernagy pedig hétfői rövid sajtótájékoztatóján felszólította Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben az 1972-ben aláírt egyezményt, amely lehetővé teszi a két ország közötti tengeri incidensek elkerülését.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 898 881 megtekintés

Videó: 49 070 859 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055341

Jelenleg az oldalon

16
Online

Interreg CE1013 REFREsh